Apolitični

Dubrovačko primorje – najbolje od čovjeka i prirode

 

Dubrovačko primorje pitomi je kraj maslinika i vinograda, razigrane obale i bujne vegetacije, živopisne narodne nošnje i temperamentnog plesa «linđa». To je divni primorski kraj čija su naselja zagrljena svojim uvalama i pješčanim plažama nekad bila ljetovališta dubrovačke vlastele, a danas mjesto odmora i uživanja mnogobrojnih turista. Prostor je to kontrasta s dvadesetak živih naselja izgubljenih u ljepoti pejzaža, onih koje je odredilo more i onih s oskudnom zemljom i obiljem kamena razasutih po obroncima unutrašnjosti.

Obalni pojas je nešto razvijeniji i sadržajniji, prožet pomorstvom, ribarstvom i turizmom, a onaj drugi do kojega tek dopiru mirisi mora, ljubi kamen, vinovu lozu i maslinu, smokvu, rogač, kadulju, vrijes i ružmarin, bor i česminu. Tako isprepletena ta dva prostora stvaraju jedinstveni krajolik modrine mora, zelenila raslinja i bjeline kamena.

Ovo je područje izrazito blage klime sa više od 250 sunčanih dana u godini, a ujedno i prostor bujne i mirisne vegetacije. Osim mediteranskih biljnih vrsta, uređeni vrtovi ljetnikovaca dubrovačkih gospara, omiljenih mjesta njihova ladanja u Primorju, okićeni su suptropskom i kontinentalnom florom. Poseban čar ovom području daju nasadi naranača, limuna, palmi i agava, kao i stabla alepskog bora, pitomog bora ili pinja, šume česmine, somine, kao i različita makija (planika, vrijes, žuka).
Podmorje dubrovačkog primorja bogato je biljnim i životinjskim vrstama, a na kamenitom dnu osim lubina, zubaca, škarpine, kanjca, arbuna i drugih, živi i hobotnica te školjke, kamenica i dagnja. Česti stanovnici našeg podmorja su jastog i hlap, vrhunski morski specijaliteti. Čovjek ovdje uistinu može reći da ima sve.

Više u kategoriji: Gospodarstvo

D.Šabić mag,nov