Apolitični

Dubrovački simfonijski orkestar muzicira s ljubavlju

Prvi jesenski dani i kraj rujna te početak listopada biti će u znaku novog glazbenog festivala. U prvom planu je Dubrovački simfonijski orkestar čiji su jesenski koncerti obuhvaćeni novim festivalom – Jesenjim glazbenim moskarom. Festival, upravo kako mu ime i govori, nosi pravu lepezu raznolikih glazbenih događanja, a sastoji se od pet koncerata koji će se održati od 29. rujna do 6. listopada u atriju Kneževa dvora. Prvi koncert bit će nešto što publika u Gradu dosad nije imala priliku čuti. Uz orkestar kojim će ravnati maestro Tomislav Fačini nastupit će Gadjo Manouche. Ovaj gypsy jazz band inspiriran Djangom Reindhartom i Stephanom Grappellijem svakodnevno oduševljava brojne prolaznike, a u utorak 29. rujna će po prvi put nastupiti s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom. Aranžmane za ovu zanimljivu suradnju priredio je Damir Butigan, trubač u DSO-u.

U sklopu festivala, 1. listopada recital će održati pijanistica Naira Asatryan, armenska umjetnica koja živi i radi u Dubrovniku. Imat ćemo priliku uživati u djelima L. van Beethovena, R. Schumanna i J. Brahmsa.
Koncertima 2. i 6. listopada dirigirat će ugledni slovenski dirigent Uroš Lajovic, dok će kao solistica nastupiti pijanistica Jasminka Stančul, dobitnica brojnih nagrada, među kojima ćemo istaknuti Beethoven međunarodno natjecanje u Beču. Na prvom koncertu izvest će se djela V. Lisinskog i L. van Beethovena, dok će drugi koncert u potpunosti biti posvećen djelima velikog W. A. Mozarta.
U nedjelju, 4. listopada svoj novi album predstavit će violinist međunarodne reputacije, Goran Končar i Darko Jurković Jazz Quartet u kojem, uz Jurkovića (gitara) sviraju Henry Radanović (kontrabas), Zvjezdan Ružić (klavir) i Kruno Levačić (bubnjevi). Album „Meeting point” izdanje je koje predstavlja susret discipline klasičnih djela i lepršavost jazza.
Ovaj jednotjedni festival nesumnjivo će biti pravo jesensko osvježenje, ali pozitivnom smislu riječi naravno!

Više u kategoriji: Glazba
Izvor i foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.