Apolitični

Dubrovačka trilogija ispred crkve sv. Vlaha

Dubrovačka trilogija Ive Vojnovića nastala u Dubrovniku u periodu od 1895. do 1901. godine najuspjelije je djelo ovog pisca koje govori od padu Dubrovačke Republike, te je jedna od najljepših i najkvalitetnijih drama hrvatske književnosti uopće, nenadmašno dramsko djelo kojim bi se ponosila svaka književnost, a predstavlja tri dijela.

Događa se poslijepodne, 27. svibnja 1806. godine. U dvor gospara Orsata Velikoga stiže vijest da Francuzi ulaze u Grad, što sablažnjava staru gospođu Ane i ostalu vlastelu kojoj ponos ne dopušta da budu izjednačeni s dubrovačkim kmetstvom. Međutim, i djeca i ostali koji ulaze u kuću samo potvrđuju iste vijesti. Stari Orsat je na kraju slomljen; on i Anina unuka Deša razgovaraju, suton je, sunce zalazi, a čini mu se – s njime i ona slavna dubrovačka sloboda.

Ivo Vojnović rođen je 1857. u Dubrovniku, maturirao i diplomirao pravo u Zagrebu. Do 1911. radi kao dramaturg u HNK-u, a zatim započinje karijeru profesionalnog književnika. Putuje po Europi, Prvi svjetski rat zatiče ga u Dubrovniku, a zatim je interniran u bolnicu Sestara milosrdnica. Poratnih godina boravi u Nici, a krajem života odlazi u Beograd, gdje i umire 1929. U književnost ulazi pripovijetkom Geranium (objavljena u Vijencu iz 1880. g.) u kojoj već naglašava psihološke i simbolističke elemente, potiskujući realističku fabulu teksta. Svoj književni izraz profilirao je u drami, koja mu je i donijela najveći ugled.
Dubrovačku trilogiju izvest će Festivalski dramski ansambl u okviru Dubrovačkih ljetnih igara u atriju Kneževa dvora i ispred crkve sv. Vlaha u srijedu 12. kolovoza s početkom u 21:30.
Redateljskog dijela prihvatio se Staša Zurovac.
Više u kategoriji: kultura
Izvor: croatia.ch
Foto: experience.dubrovnik.hr
D. Šabić, mag. nov.