Apolitični

Dubrovačka scenska umjetnost uvijek živahna

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dubrovnik živi i diše na umjetnički, kulturni i glazbeno-zabavni način uistinu tijekom cijele godine. Toliko je različitih umjetničkih sadržaja utkano u njegovu dušu da se malo koji grad s takvom razinom kulturnih zbivanja može pohvaliti. Ali tako je od davnina… Ljetne igre festival su na otvorenom, dok zimi umjetnost seli u kazališnu kutijicu nazvanu imenom najvećeg dubrovačkog komediografa – Marina Držića.

Ljeti Dubrovnik, od 10. srpnja do 25. kolovoza, postaje mjesto za druženje ponajboljih hrvatskih glumaca okupljenih kroz relevantne naslove dramskih izvedbi domaće i svjetske baštine koji se uprizoruju na Dubrovačkim ljetnim igrama, prestižnoj glazbeno-scenskoj manifestaciji u zemlji. Tijekom festivalskih dana, glazba i riječ zažive na brojnim atraktivnim otvorenim prostorima unutar ili u neposrednoj blizini Grada, a sljubljenost umjetnosti s prostorom u kojemu se odvija, ambijentalnost, izdvojila je ovaj događaj kao čudesan zasebni umjetnički svijet između ostalih europskih sličnih manifestacija. I dok ljeti miruje, u zimskim mjesecima dubrovački Talijin hram, Kazalište Marina Držića živne, a na repertoaru se uz djela suvremenog dramskog izričaja nađu i literarni biseri vrijedne dubrovačke baštine. Novi, eksperimentalni teatar, ali i različite plesne, koncertne i filmske programe nudi Art radionica Lazareti smještena u nekadašnjoj dubrovačkoj karanteni na ulazu u Grad s istočne strane.

Dubrovnik je grad koji je tokom svoje duge i burne povijesti poput živog organizma imao sve i vidio sve. Imao je svoje briljantne kulturno-umjetničke trenutke kada je bio u istoj ravnini s drugim kapitalnim središtima Europe ili ispred njih. Kada je glazbeni život u pitanju, arhivski nas tragovi vode u 11. stoljeće. Od tada pa sve do današnjih dana, dakle kroz povijest dugu 1000 godina, Dubrovnik je snažno oblikovao svoj glazbeni izraz visoke zrelosti, bilo na skladateljskoj ili reproduktivnoj razinu u domeni crkvene, scenske, zabavne i folklorne glazbe. To su potvrdili mnogi koji žele zakoračiti u ovaj povijesni grad sv. Vlaha kako bi dotaknuli svjetski priznatu ljepotu i povijesnu vrijednost grada Dubrovnika.

Izvor: experience.dubrovnik.hr
Više u kategoriji: Glazba; Kultura; Turizam
D. Šabić, mag. nov.