Apolitični

Dubravačke dive – klapa Skontradura

Ženska klapa Skontradura okupljena je krajem 2008. godine u Dubrovniku na inicijativu nekoliko dugogodišnjih zaljubljenica u klapsku pjesmu i od samog je početka svog djelovanja pod stručnim vodstvom Sanje Kovačić.

Osam raspjevanih Dubrovkinja, nekada samo poznanica, zahvaljujući klapskoj pjesmi stvorilo je oko sebe neraskidiv obruč prijateljstva koji je zauvijek pomirio sve različitosti ljudskih ćudi i generacija. Klapa Skontradura svoj program temelji na tradicionalnim i izvornim napjevima, ali i djelima mlađih dubrovačkih autora, proširujući na taj način glazbeni identitet svoga kraja. Od samog početka, ova klapa sudjeluje na svim značajnijim klapskim susretima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te Festivalu dalmatinskih klapa Omiš, gdje se 2011. i 2012. godine, među mnoštvom klapa, prolaskom u finalnu večer, svrstava rame uz rame s dvanaest najboljih ženskih klapa.

Godine 2013. je na Festivalu klapa Dubrovačko-neretvanske županije osvojila srebrenu plaketu te krajem godine velikim obljetničkim koncertom obilježila 5 godina svog rada. U posljednje dvije godine klapa je organizator 4 humanitarna koncerta za potrebite sugrađane. Dubrovačkim divama lijepoga glasa želimo uspjeh u daljnjem očuvanju kulturne klapske baštine juga Hrvatske.

I što više reći nego…

Čuj kako more buči,
od fonda,
od izgora,
sve to brže…
sve to silnije….
Skontradura,
nepredvidiva… prevrtljiva
baš kako ćud ženska.

Baš ih je lijepo čuti, a i vidjeti uz klapsku izvedbu pjesme „Sreća je tamo gdje si ti“.

Izvor: facebook.com
Više u kategoriji: Glazba
D. Šabić, mag. nov.