Apolitični

Duboko filmsko fejkanje – Ili kako su holivudske legende ustale iz mrtvih

Potresen je Hollywood zbog smrti i nesreća na setu filma ‘Rust‘, ali već ga neko vrijeme trese i tehnologija ‘deepfakea‘ kojom se u filmove vraćaju pokojnici, a i sintetički glumci. No ne treba se brinuti za budućnost kinematografije dok se planira povratak ‘Jamesa Deana‘ na velika platna. Glumci bi se ipak mogli zabrinuti za svoje honorare jer dobivaju prilično neočekivanu konkurenciju ne samo u obliku odavno pokojnih kolega zahvaljujući tehnologiji ‘deepfakea‘ nego i digitalno generiranih osoba, tzv. CGI-jeva

Ingrid Bergman i Humphrey Bogart nastavljaju najveću filmsku ljubavnu priču u novoj ‘Casablanci’, Daniela Craiga u ulozi Jamesa Bonda zamijenit će Sean Connery u filmu o mladim danima tajnog agenta 007, a napokon ćemo doznati i tko je jači – Bruce Lee ili Steve McQueen! Ovo ipak nisu citati iz filmskih foršpana neke paralelne stvarnosti ili kakva davnog festivala, već nešto što bismo zahvaljujući sve zastupljenijim tehnologijama deepfakea i CGI-ja (engl. computer-generated imagery) u bližoj budućnosti doista mogli slušati u blokovima reklama posvećenima novostima u svjetskim kinima!

Ta tehnologija tako je već oživila Salvadora Dalíja i bivšeg američkog predsjednika Richarda Nixona, pomladila Brucea Willisa za potrebe ruske televizijske reklame te nam otkrila kako bi izgledao Tom Cruise u ulozi Iron Mana.

Sljedeći korak mogao bi biti uskrsnuće odavno pokojnih holivudskih ikona poput Jamesa Deana kojega ćemo, sudeći prema najavama, uskoro gledati u sporednoj ulozi u zasad neimenovanoj drami. Legendarni ‘buntovnik bez razloga’ za života je, podsjetimo, snimio samo tri filma, a ideja za četvrti rodila se u glavi Travisa Cloyda, redatelja specijaliziranoga za virtualnu stvarnost i izvršnog direktora medijske tvrtke Worldwide XR.

Kako bi to otprilike izgledalo, otkrio nam je upravo jedan takav film, znanstvenofantastični triler ‘Blizanac’, u kojem su glavni glumački par bili Will Smith i njegova digitalno pomlađena verzija. Znakovito je da su ta tehnološka čudesa u drugi plan sasvim izgurala ostale segmente ‘Blizanca’ kao što su radnja, pa čak i kvaliteta.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media