Apolitični

DRŽAVNI POTICAJI: Mali ‘električar‘ EV YoYo: inteligentno rješenje za grad, sada postaje još dostupnije

Nakon dugogodišnjeg iskustva u prodaji automobila, splitska tvrtka “Prizmić” d.o.o. odlučila se na radikalne promjene u skladu s novim vremenima koja nezadrživo dolaze, a uzrokuju promjene u načinu razmišljanja svih generacija vozača. Zbog toga su nakon uvođenja moto, skuter i e-bike programa, kao ovlašteni distributer, odlučili hrvatskom tržištu ponuditi električne automobile talijanske tvrtke XEV.

XEV je tvrtka koja ne nudi samo automobile, nego nudi inteligentno rješenje urbane mobilnosti, vozilo s niskim troškovima održavanja i registracije, kao i potrošnjom od jednog eura na 100 km. Riječ je o dvosjedu XEV YoYo, koji krase talijanski dizajn, prostrana unutrašnjost i dimenzije krojene po mjeri prenapučenih europskih gradova. Osmišljen je kao 100 posto električni automobil kojem će povjerenje pokloniti vozači i vozačice svih dobnih skupina, a u kojem će posebno uživati oni ekološki osviješteni, kao i svi oni kojima je bitna ušteda vremena i novca prilikom vožnje. Naravno, bitno je napomenuti da je užitak vožnje u ovom modernom koncipiranom dvosjedu potpun. Zbog malih dimenzija, niske potrošnje i zanemarivog troška servisiranja, YoYo je pravi odabir.

YoYo se može napajati strujom na javnim punionicama, ali i preko obične kućne utičnice. Vrijeme punjenja na javnoj punionici je oko 45 minuta, a na kućnoj će utičnici YoYo provesti nešto manje od sat vremena za napunjenost do 80 posto i do 3,5 sati do 100 posto napunjenosti baterije. Posebnost je ovog gradskog zvrka i to što se njegove tri baterije, koje su smještene u stražnjem dijelu automobila, mogu zamijeniti za pune na posebnim stanicama za punjenje, što je vrlo poželjno za rent-a-car kompanije.

Ukupna je cijena ovog modela, s uključenim kabelima za javnu punionicu i kućno punjenje, metalik ili mica boje, 127.750 kuna. Za kraj, jedna vrlo bitna napomena – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost raspisuje natječaj za subvenciju električnih vozila, a podnošenje prijava za fizičke i pravne osobe kreće od 21. lipnja i traje dok ima sredstava. Za kategoriju L7, u koju spada XEV YoYo, predviđena je subvencija u iznosu od 20.000 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Youtube Screenshot