Apolitični

Drugi val koronavirusa jača, hoće li Europa opet u lockdown

Drugi val “lockdowna”, zatvaranja društvenog života zbog rastućeg broja novooboljelih od COVID-19, započeo je u Europi. Uvedene stroge mjere u Češkoj i Nizozemskoj, a mogao bi biti nastavljen i u Francuskoj.

Donosi Večernji list, autor: Tomislav Krasnec

U Velikoj Britaniji, gdje znanstvenici, ali i šef oporbe i gradonačelnik Manchestera, smatraju da bi nacionalni, opći “lockdown” u trajanju od dva ili tri tjedna poslužio kao prekidač. Prekidač koji prekida rast zaraženih, nakon čega bi se građani i ekonomija vratili u kakvu-takvu normalu.

U Češkoj i Nizozemskoj zabrana prodaje alkohola nakon 20 sati

Među novim mjerama, koje nisu uvođene tijekom prvog “lockdowna” u Europi, od kraja ožujka do svibnja ili lipnja, je i zabrana prodaje alkohola u trgovinama nakon 20 sati. Takva je mjera uvedena u Češkoj i Nizozemskoj. Očito je zamišljena s ciljem demotiviranja ljudi da se, zbog nemogućnosti odlaska u kafiće, okupljaju na uličnim zabavama.

Drugi lockdown u Europi će trajati i do četiri tjedna

Restorani ne mogu raditi ni na terasama, samo jela za van, odnosno dostavu. U Nizozemskoj su zatvoreni i tzv. coffeeshopovi, kafići u kojima se prodaju i marihuana i hašiš. U Nizozemskoj nisu, ali u Češkoj jesu zatvorene i škole, fakulteti i studentski domovi, ali ne i vrtići.

Ako se u Nizozemskoj uoči da se mjere socijalnog distanciranja i dezinficiranja ne poštuju u nekim trgovinama, i te će trgovine biti zatvorene, najavljeno je.

Cijeli članak možete pročitati na: turizam24.com

Foto: Pixabay