Apolitični

DRUGI COMICATOR: U Split stiže istražitelj noćnih mora Dylan Dog

Svaka manifestacija koja doživi dva izdanja zaredom, kod nas se naziva tradicionalnom. Comicator, splitski festival strip kulture, čije će se drugo izdanje održati od 27. do 30. travnja, uskoro će, dakle, ispuniti i formalne pretpostavke da postane dijelom lokalne tradicije. No, Dalibor Ivanišević Nenad Zečić, poduzetni dvojac koji stoji iza ovog projekta, dovoljno je pristojan i pametan da se ne želi ni šaliti s takvim napuhivanjem statusa. Uostalom, što bi preuveličavali važnost svoga festivala kad je on dovoljno značajan i ozbiljan i bez takvih kićenja.

Koncept predstavljen prošle godine pokazao se dovoljno uspješnim da ga ponove i ove.

Prvo izdanje obilježio je Zagor kojega su predstavila trojica crtača iz ekipe koja opslužuje ovaj serijal: Joevito Nuccio, Marco Verni i Walter Venturi. Festivalska premijera bila je posvećena Alemu Ćurinu kojemu je upriličena retrospektivna izložba. Ove, pak, godine u fokusu je Dylan Dog, popularni istražitelj noćnih mora, odnosno ljudi koji potpisuju svježe epizode dugovječnog serijala koji uživa kultni status i na našim prostorima, scenarista Pasquale Ruju te crtači Marco Nizzoli i Giovanni Freghieri.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Plakat Bore Pavlovića za splitski festival strip kulture: Vera, junakinja stripa El Nino, na Matejuški – Strip Festival