U Službenom listu Europske unije, L 322/14 od 8. prosinca 2015. objavljena je PROVEDBENA UREDBA KOMISIJE (EU) 2015/2268 od 24. studenog 2015. o upisu naziva u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla DRNIŠKI PRŠUT (ZOZP). Time je Republika Hrvatska dobila, pored krčkog pršuta, ekstra djevičanskog maslinovog ulja Cres, neretvanskih mandarina, ogulinskog kiselog zelja / kupusa, baranjskog kulena, ličkog krumpira i istarskog pršuta još jednu oznaku čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu. Ove riječi su prenijele mnoge tiskovine, elektronski mediji u Hrvatskoj, zadovoljni što se još jedan autohtoni proizvod našao u paleti zaštićenih, prepoznat od mjerodavne struke iz Europske unije. Prisjetimo se kako je proces njegove zaštite naziva „Drniški pršut” započeo u lipnju 2011. godine, kada je Udruga proizvođača drniškog pršuta podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za registraciju oznake zemljopisnog podrijetla naziva „drniški pršut”. Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv „drniški pršut” postao zaštićen u Republici Hrvatskoj. U ožujku 2014. godine Ministarstvo poljoprivrede uputilo je Europskoj komisiji zahtjev za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla „Drniški pršut” na razini Europske unije. Nakon procedure na europskoj razini, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv „drniški pršut” upisuje se u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.
Specifičnost drniškog pršuta proizlazi iz određenih karakteristika proizvoda kao što su manje slan okus, blaga aroma dima i stupanj osušenosti, koje su rezultat tradicionalnog načina proizvodnje i prilagodbe lokalnim klimatskim prilikama, te njegove dugogodišnje reputacije i značaja na domaćem tržištu i šire.
Povezanost drniškog pršuta sa zemljopisnim okruženjem, osim iz povoljnih klimatskih prilika te znanja i vještina lokalnog stanovništva, proizlazi i iz duge tradicije proizvodnje i visoke reputacije pršuta iz drniškog kraja. Bogatu tradiciju proizvodnje pršuta stvarale su brojne generacije lokalnih mještana vješto koristeći izvrsne prirodne uvjete zbog čega su područje grada Drniša i njegove šire okolice odavna postali poznati po pršutu. Zbog kakvoće drniški pršut uvijek je imao poseban ugled među domaćim pršutima, što bilježe i novinske reportaže, dok o iznimnom međunarodnom prestižu govori podatak da je bio služen na engleskom dvoru prilikom krunjenja kraljice Elizabete II. 2. lipnja 1953. godine, te ponovno prilikom proslave pedesete godišnjice krunidbe.
„Drniški pršut” je s krupnom morskom soli soljen, prešan, hladno dimljen i sušen svinjski but, proizveden tijekom perioda od minimalno 12 mjeseci. Karakterističnog je izgleda, bez zdjeličnih kosti i nožice te dijela kože i masnog tkiva s unutrašnje strane buta, pravilno zaobljenog ruba. Odlikuje ga jednolična intenzivna rubinsko crvena boja nareska, osim bjeline u području masnog tkiva, te intenzivan miris zrelog, blago dimljenog sušenog svinjskog mesa. U trenutku stavljanja na tržište drniški pršut mora imati minimalnu masu od 6,5 kg.
Sve faze proizvodnje: suho soljenje, prešanje, ispiranje, dimljenje, sušenje na zraku i zrenja drniškog pršuta moraju se odvijati unutar Šibensko-kninske županije, unutar administrativnih granica grada Drniša i susjednih općina Promina, Ružić, Unešić i Biskupija.
Drniški pršut koji zadovoljava sve zahtjeve propisane u specifikaciji proizvoda po završetku proizvodnje označava se na koži s lateralne strane vrućim žigom drniškog pršuta, a prije stavljanja u promet takav pršut se označava i zajedničkim znakom.
Sada, kada ste ovo pročitali o zaštićenom drniškom pršutu, znate nešto više o njemu. A, ako ga i niste probali, predlažemo da se uputite do obližnjeg gradića kojeg zaštićuje sv. Roko gotovo puna tri stoljeća.
Više u kategoriju: Hrana; Gospodarstvo
Izvor i foto: drnis.hr
D. Šabić, mag. nov.