Apolitični

Dražen Žanko na projektu mjuzikla „Mirakul”

Dražen Žanko je pjevač, producent, glazbenik, Sinjanin sa stalnom adresom u hrvatskoj metropoli gdje iz svog mirnog kutka stvara i producira pjesme dalmatinskog i baštinskog izričaja. No, ipak ga mnogi pamte po čuvenoj skladbi „Od stoljeća sedmog”, ali i po brojnim uspješnicama s festivala i drugih nastupa. Susreli smo ga u rodnom cetinskom kraju i porazgovarali…

Dražene, kada si u svom rodnom kraju i osjećaji su drugačiji…
– To su uvijek posebni i dobri osjećaji, a dođem za blagdane jer grad ima svoja pravila koje treba poštivati, ali žao mi je što ne mogu doći i češće.
U glazbenom smislu si svestran – u studiju, na pozornici, za stolom pišući pjesme…
– Pa dobro, to je moj život koji živim i nastojim ga održati…
Mladi pjevači polako dolaze, vrijeme donosi i smjenu generacija, kako se to odražava na glazbu?
Kad sam ja bio mlad i dolazio kao takav na scenu i s tog aspekta moram razumjeti te mlade ljude koji tek počinju. Najvažnije je da imaju volju i vjeru u to što rade i da se osjećaju dobro kad pjevaju ili bilo čemu što rade u glazbi, te da se tad osjećaju kao da su kod kuće.
To je i način mog razmišljanja i tako sam ja godinama opstao baveći se glazbenom umjetnošću.
Kako je stvorena pjesma „Od stoljeća sedmog” i može li autor glazbe predvidjeti da će njegova pjesma postati hit?
– Pa moram priznati da nisam očekivao da će ta pjesma biti hit, to je tada bio trenutak koji je tražio takve pjesme, a ja sam osjetio da je ta pjesma upravo nešto što nam treba. Kad se prisjetim, sve se dogodilo jako brzo, naime, gosp. Ivo Cvitić donio mi je tekst u Kaštela gdje sam tada živio i rekao: „Žanko, kad ti meni lipo pivaš o Zagori i Cetini, ti ćeš meni lipo i ovu pismu otpivat”, na što sam odgovorio: „Barba Ivo, odlične su riči, ja ću pokušat to napraviti”. Ostalo znate.
I za kraj, dragi Žanko, riječ – dvije o planovima…
– Radim trenutno na jednom vrlo važnom projektu, mjuziklu koji se zove Mirakul, za koji je gosp. Ivica Krajač napisao libreto po ideji fra Mirka Marića, nastupaju glumci iz Komedije i poznati pjevači, a premijeru očekujemo u Lisinskome krajem godine.

Draženu Žanku zahvalili smo na razgovoru i zaželjeli dobre pjesme, atraktivne nastupe i završetak započetih umjetničkih ideja.
Više u kategoriji: glazba
D. Šabić, mag. nov.