Apolitični

Dramatičan apel arhitekata: ‘Nitko ne kontrolira prostor, pogledajte samo što se događa s Kornatima. Hrvatska je sve ružnija‘

‘Nijemci naše kuće koriste kao depozit‘ smatraju trojica uglednih arhitekata. Veliki je dio izgradnje na obali, tumači Rošin, supstitucija za depozite u bankama. “Nekom Nijemcu, da bi štedio, više se isplati da sagradi kuću u Hrvatskoj, ali potrošio je moj prostor.”

Htjeli smo se ovom deklaracijom obratiti svima, prozvati sve, čak i sebe, trodiobu vlasti, znanost, javnost i medije, da se shvati da je ovo što se događa u hrvatskom prostoru tragedija, ali veći od ove tragedije je trend koji ide prema naprijed. To je užasno”, govori arhitekt Jerko Rošin u razgovoru za Jutarnji list dan nakon što je s kolegama Nikolom Bašićem i Andrijom Mutnjakovićem predstavio Deklaraciju o hrvatskom prostoru.

Dokument koji se “kuhao” posljednjih nekoliko godina u Akademiji arhitektonske umjetnosti i znanosti potpisalo je dvadeset njezinih članova.

Na tom ih je putu snažno vodilo, ističe Rošin, to što u Hrvatskom saboru riječi prostor i urbanizam nisu izgovorene gotovo nikad, ni od vlasti ni od oporbe.

“U Ustavu nema niti jednog elementa zaštite prostora. Uredbu o zaštićenom obalnom pojasu nitko u praksi ne kontrolira. Zakonom nije osigurana provedba tog dokumenta. Zakonom je doneseno da je bespravna gradnja kažnjivo djelo u zaštićenom prostoru, a na Kornatima imamo bespravno sagrađene objekte koje strukture vlasti toleriraju. Prema tome, nešto mora biti iznad toga.”

“Ne može bespravno postati pravno. Apsurdna situacija. Što meni znači da su objekti legalizirani ako su nakaradni u prostoru? Imate objekte s građevinskom dozvolom, a nikako je nisu smjeli dobiti. Lijepa naša Hrvatska postaje sve ružnija i ružnija. I uzalud ćemo pojesti svoje resurse, Hrvatska više neće biti što je bila.”

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay