Apolitični

Drama zbog tetovaža: Umjetnost na koži sve je više crno-bijela

Čak 60 posto boja od ove bi godine moralo nestati s novih tetovaža jer je početkom godine na snagu stupila europska zabrana pigmenata plave (15:3) i zelene (7) boje. U brizi za zdravlje svojih građana Europska unija još je lani iz salona za tetoviranje, a i kozmetičkih proizvoda, prognala sumnjive žute, crvene i narančaste pigmente

Vjerojatno mnogi nikad nisu čuli za čovjeka koji se odaziva na ime Lucky. Međutim, Lucky, punim imenom Lucky Diamond Rich osoba je koja se može pohvaliti s najviše tetovaža na svom tijelu, iako on tvrdi da je to sada, nakon godina crtanja, postala tek jedna tetovaža koja prekriva cijelo njegovo tijelo.

Zbog svoje ljubavi prema tinti Lucky je i vlasnik Guinnessova rekorda, a tinta na njegovim tijelu može se pronaći i na kapcima, koži između nožnih prstiju, pa čak i na desnima.

S obzirom na to da je ogromna količina ljudi obojila svoja tijela, dokumentirane komplikacije su relativno neuobičajene i obično uključuju bakterijske infekcije ili alergijske reakcije.

Međutim, europskim regulatorima i to je bilo dovoljno da početkom 2022. godine uvedu nove propise o bojama za tetoviranje i trajnoj šminki kako bi smanjili rizik od uključivanja sastojaka koji bi mogli biti opasni za zdravlje.

Ti novi propisi izazvali su potres među tattoo-artistima, ali i među proizvođačima boja za tetoviranje.

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay