Apolitični

Drama u riječkoj Talijanskoj drami zbog neuplaćenog novca iz Italije

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević rekao je u petak da je situacija u ansamblu Talijanske drame “dramatična” zbog neuplaćenog godišnjeg iznosa talijanske Vlade za programske aktivnosti te dodao kako se dosad još nije dogodilo da novac ne stigne do kraja tekuće godine.

Talijanska Vlada godišnje uplaćuje 118 tisuća eura, što je oko pola ukupnog iznosa za program Talijanske drame, ostatak novca za programske aktivnosti podmiruju hrvatska i slovenska vlada, a Grad Rijeka pokriva troškove plaća i “hladni pogon”.

Uobičajenom praksom se novac za Talijansku dramu uplaćivao iz Rima putem Narodnog sveučilišta u Trstu, potom dvije godine preko Talijanske unije, krovne organizacije talijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Sloveniji, a onda je ponovno vraćen model transfera preko tršćanskog Narodnog sveučilišta, podsjetio je intendant Marin Blažević. Zbog već ostvarenog dijela programa Talijanske drame u ovoj sezoni, HNK će zbog neuplaćenog iznosa iz Italije poslovnu godinu završiti s oko milijun kuna manjka, rekao je intendant.

Cijeli članak možete pročitati na: radio.hrt.hr

Foto: Pixabay