Apolitični

Drama Posljednja Freudeova seansa na zadarskom ljetu

Drama Posljednja Freudeova seansa uskoro će se izvesti na vrućem zadarskom kazališnom ljetu na zadovoljstvo brojnih poklonika kulture ovog dijela Dalmacije.

Naime, u utorak, 12. srpnja na 22. Zadarskom kazališnom ljetu pogledajte novi hit kazališta PLANET ART, nagrađenu dramu POSLJEDNJA FREUDEOVA SEANSA istaknutog američkog dramatičara Marca St. Germaina u režiji Marka Torjanca. Početak predstave je u 21:30 u lapidariju Narodnog muzeja.

Posljednja Freudeova seansa


Riječ je o jednom od najizvođenijih kazališnih tekstova u svijetu u proteklih pet godina i jednoj od najdugovječnijih predstava na newyorškim pozornicama, gdje je 2011. dobila nagradu OFF Broadway Alliancea kao najbolja predstava. Marc St. Germain višestruko je nagrađivani američki dramski pisac poznat po dramama povijesne fikcije. Njegova drama Posljednja Freudova seansa intrigantno balansira kompleksnost teme s humorom i ljudskošću kroz osobne priče dvojice jedinstvenih povijesnih lica čije je mišljenje i djelovanje uvelike oblikovalo današnji svijet.

Na samom početku Drugog svjetskog rata svijet klizi u kaos, a dva velika uma i svjetonazora sukobljavaju se oko velikih pitanja: Postoji li Bog? Ako postoji, zašto dopušta patnju, ratove…? Zbog čega postoji zlo ako je dobro ono što je ispravno? Što nas određuje kao ljude?
Sigmund Freud, otac psihoanalize i ateist te svjetski poznati pisac i vjernik, Clive Staples Lewis čija su mišljenja i djelovanja uvelike oblikovala današnji svijet, dat će nam odgovore na mnoga pitanja.
Posljednja Freudova seansa prvo je djelo Mark St.Germaina izvedeno u Hrvatskoj. Podsjetimo da C. S. Lewisa glumi Franjo Dijak, dok Sigmunda Freuda utjelovljuje Marko Torjanac, koji uz režiju potpisuje i prijevod te scenografiju predstave. Kostimografkinja je Đurđa Janeš, glazbu je odabrao Milorad Stranić, a svjetlo oblikovao Damir Rončević.
Zadar vas očekuje, dobro došli.