Apolitični

DRAMA POD MOREM Gotovo je. U Jadranu nema više periski! Zadarski znanstvenici: ako pronađemo mlađ – možda bi ih mogli spasiti!

Gotovo je. Populacije periski u hrvatskom moru više nema… 

Manje od dvije godine trebalo je da skoro sve jedinke Pinnae nobilis, plemenite periske, endemske vrste na Mediteranu i drugog najvećeg školjkaša na svijetu, jednostavno uginu. Ubili su ih, pojedinačno ili u kombinaciji, parazit Hapolosporidium pinnae i bakterija iz roda Mycobacterium. Ali ne baš sve. U nešto više od deset posto slučajeva uzročnik smrti nije otkriven. Znanstvenici sumnjaju da bi iza tog nezaustavljivog pomora periski, koji se od 2016. godine iz Španjolske proširio na cijeli Mediteran, mogao stajati nepoznati virus. On je, pretpostavljaju, mogući uzrok pojave patogenih parazita i bakterija koje su odgovorne za nezapamćeni pomor u Sredozemlju.

– Na području Mediterana preživjele su samo periske u izoliranim morskim zaljevima i estuarijima rijeka, na dva mjesta u Španjolskoj, po jednom u Francuskoj, Italiji i Grčkoj. Na drugim mjestima mediteranske obale i otoka periski više nema. Kakva je situacija s afričkom obalom ne znamo, jer se tamo monitoring ne provodi. Ali sumnjam da je drukčije. Kolege iz Turske javljaju da se pomor događa u Mramornom moru, odnosno u tjesnacu Dardanele, te na Bosporu. Dakle, smrt je sveprisutna i, nažalost, nezaustavljiva – naglašava doc. dr. Tomislav Šarić.

Ima li ikakve nade da se periska, taj jedinstveni školjkaš i simbol Mediterana, ipak sačuva? U pulskom akvariju znanstvenici su uspjeli izdvojiti tridesetak odraslih primjeraka koje održavaju na životu. Pitanje je hoće li u takvim uvjetima na kopnu postići i njihovo razmnožavanje. Zadarski znanstvenici također nabavljaju opremu za uzgoj periski u tzv. recirkulirajućim uvjetima, no pravi bi podvig bi bio kad bi izmriješćenu mlađ periske uspjeli pronaći u moru.

Cijeli članak možete pročitati na: zadarski.slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay