Apolitični

dr. Stjepan Jukić – Peladič – znanstvenik, športaš, pisac …. i predsjednik Hajduka!

dr. Stjepan Jukić – Peladič

dr. Stjepan Jukić – Peladič

Stjepan JUKIĆ- PELADIČ, biolog – ihtiolog (Split, 8.I.1935.). Gimnaziju završio u Splitu 1954. godine, a studij biologije 1960. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Magistrirao 1965. godine i doktorirao 1973. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Prva znanstvena iskustva stječe u Biološkom Institutu u Dubrovniku tijekom 1961-1962. godine da bi 1962. godine prešao u Split, u laboratorij za ihtiobentos Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu. Godine 1977. postaje znanstveni suradnik, 1979. višim znanstvenim suradnikom, 1983. znanstvenim savjetnikom, a 1998. izvanrednim profesorom. U razdoblju 1995-97. godine vrši dužnost v.d. ravnatelja Instituta u Splitu. Jedan je od prvih organizatora „Međunarodnog ribarskog tečaja za kandidate zemalja u razvoju“, tečaj kojeg je tijekom 1980-88. godina pohađalo i završilo 300 kandidata iz raznih zemalja, Afrike, Azije, Južne i Srednje Amerike.

dr. Stjepan Jukić – Peladič

Od 1988. godine redoviti profesor na poslijediplomskom studiju iz oceanologije PMF Zagrebu, a od 1991. i na dodiplomskom studiju splitskog Pomorskog fakulteta. Znanstvena usavršavanja i specijalizacije ostvario u inozemstvu: Danskoj, Rusiji, Švedskoj, Italiji. Ostvario dvije Fulbright stipendije u SAD (Seattle, 1974. i 1978.) i kao ekspert boravio u misijama u Somaliji i Gani.
Znanstveni rad je pretežno usmjeren na primijenjenu biologiju, morsko ribarstvo, u Jadranu s temeljnim ciljem, ocjene obimnosti obnovljivih resursa u Jadranu, njihove prostorno-vremenske promjene, odnosno dinamika populacija prirodnih vrsta riba, rakova i glavonožaca.

U mladosti aktivno se bavio športom (nogometom). Bio predsjednik RNK „Splita“ (1988) i NK „Hajduka“ (1990-1992). Ujedno, jedan od utemeljitelja „Lige malog baluna“ u Splitu. Za suradnju i promociju dobrih međuljudskim odnosa u nogometu, kao predsjednik „Hajduka“, 2001. godine primio je diplomu FIFE.

Impresivne informacije iz života našeg sugrađanina, znanstvenika, športaša i društvenog djelatnika, ponukalo nas je da ga ugostimo u Vinoteci Viola i prisjetimo se njegovih športskih trenutaka u Hajduku kao i na drugim terenima. Dodajmo kako je dr. Stjepan Jukić – Peladič napisao i na jedan način oživio barba Luku Kaliternu knjigom „Legendarni barba Luka Kaliterna“, kao sjećanja, razgovori i članci, a sve u spomen svom učitelju, treneru i nogometnom vizionaru.

D. Šabić