Apolitični

Dr Ivan Nasić: Alka može započeti!

Nakon odrađenih priprema u Sinjskom polju i okolnim mjestima pripreme alkara za ovogodišnju Sinjsku alku nastavljene su na alkarskom trkalištu.

Podsjetimo sve ljubitelje ove viteške sinjske igre kako su se prije prova, alkari okupili na hipodromu gdje je vojvoda Ante Vučić obavio prozivku kandidata za 301. alkarsko nadmetanje te obznanio svoju odluku tko će nastaviti s pripremama na alkarskom trkalištu. Uz alkare, prozivci su prisustvovali predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, tajnik Ivan Nasić, arambaša Ivo Vukasović, predsjednik Časnog suda Ivan Zorica, član Upravnog odbora Mladen Vučković, domaćin VAD-a Davor Benja i predstavnici medija.
Dr Ivan Nasić ističe kako marljivo, stručno i profesionalno alkari kopljanici uvježbavaju svoju čvrstu desnicu i oko sokolovo pred brojnim gledateljima na alkarskom trkalištu. Za to vrijeme neumorni su i vrlo pribrani članovi upravnog odbora VAD-a koji se svakodnevno sastaju kako bi pripreme za ovogodišnju alku bile što kvalitetnije i na razini visoke organiziranosti. Nekoliko dana do ovogodišnjih alkarskih svečanosti posjetili smo upravu VAD-a u njihovoj zgradi i razgovarali s tajnikom društva dr. Ivanom Nasićem o posljednjim pripremama, dolasku gostiju i ozračju koje vlada u sinjskom kraju.

Dr Ivan Nasić: Što se tiče organizacije, alka je spremna!

Gospodine Nasić, ušli ste u posljednjih desetak dana do alke, kako stojite s ovim posljednjim pripremama?
– Sve je uobičajeno, mi ovu alku doživljavamo kao tehničku alku jer na neki način naš pogon koji godinama sudjeluje u organizaciji ovakve svečanosti zna svoje zadatke. Tako je i ove godine, sve ono što je trebalo obaviti mi smo uradili i što se tiče nas, Sinjska alka se praktično može i sutra održati.
Prošle godine je bila jubilarna 300. alka, ove godine 301., a to ne znači da vi ne dajete ljubav, žar, profesionalnost na isti način kao i prošle godine.
– Ma što se tiče same organizacije Sinjske alke i manifestacije svake godine je naš doprinos potpuno jednak, možda čak sve veći i veći zbog većeg interesa i zanimanja za alku. Tako smo prošle godine imali ne samu alku, već i niz drugih projekata koje smo uspješno završili. To nas je nekako i iscrpljivalo i zahtijevalo dodatni angažman u ljudskim resursima.
U te dane alkarske svečanosti posebno na alkarsku nedjelju Sinj je najčuvaniji grad Lijepe Naše, pa gospodine Nasiću, što očekujete ove godine, dolazi si veći broj gostiju, uzvanika, dužnosnika?


– Pa znamo da se alka održava ljeti u prvom vikendu mjeseca, tada je na neki način smiraj političkog i društvenog života, a ove godine su praktično mjesec dana nakon alke parlamentarni izbori. Očekujemo sigurno dolazak gro političara iz samog vrha Hrvatske. Ono što znamo sigurno za sada jest da dolazi pokroviteljica alke predsjednica Republike Hrvatske gospođa Grabar-Kitarović, premijer gospodin Orešković, a isto tako i predsjednik Sabora, akademik Ž. Rainer.
Još jedno osobno pitanje gospodine Nasić, vi ste već nekoliko godina tajnik Viteškog alkarskog društva, radite svi skupa u upravi volonterski. Što to osobno za vas znači s obzirom na to da se odričete i svog slobodnog vremena kako bi ova društveno-povijesna hrvatska igra mogla nastaviti svoju višestoljetnu tradiciju?
– Pa vi, Denis, znate da je čast biti i član VAD-a, a pogotovo je posebna čast biti i izabrani dužnosnik, tako da mi svi te obaveze smatramo časnim funkcijama, a kada ste u nečemu onda nastojite da to sve bude na vrhunskoj razini u skladu sa svojim sposobnostima. Vjerujem da smo kroz ove protekle godine na jedan način uigrali tim koji je predvodio sve ovo. Naravno da sve zasluge imaju i ostali članovi alkarskog društva, a na neki način uprava je ta koja je podnijela veći dio tereta. Istina je da se na određeni način odričemo i privatnog života, zadovoljni smo da svatko od nas odradi neku svoju dionicu, pa će tako iz nas doći neki drugi ljudi koji će doprinijeti radu i afirmaciji viteškog društva.

Dr Ivan Nasić najavljuje goste na alkarskim svečanosima

Kažu za vas u upravi društva kao i općenito za VAD, da po završetku alke zapravo se već u ponedjeljak pripremate za sljedeću.
– Pa to jest naša uzrečica, ali u biti to je i istina. Zato što mi doslovno dan poslije alke činimo analizu manifestacije, sve greške se evidentiraju i na njima se učimo kako bi svaka iduća alka bila sve bolja i bolje organizirana.


I za kraj, tajniče, kroz rečenicu – dvije, što očekujete sedmog kolovoza od Sinjske alke?
– Očekujem da se održi jedna viteška manifestacija na tragu svih onih dosadašnjih i da bude bolja nego što je bila prošlogodišnja.
Gospodine Nasić, zahvaljujem vam se na razgovoru.
– Hvala vama, Denis, i vašim čitateljima na ukazanom medijskom prostoru.