Apolitični

Dosta vam je skupih kvadrata? Pridružite se projektu zajedničkog stanovanja u Dugom Selu

Iza projekta Eko naselje Prozorje stoji raznolika grupa entuzijasta raznih profesija. Žele živjeti u mjestu napravljenom po načelima permakulture, društveno odgovornog poduzetništva i u skladu s okolišem

U Dugom Selu u planu je stambena zajednica posvećena održivom stanovanju i životu, kroz građansku inicijativu za stvaranje eko naselja u Prozorju, koja je okupila raznoliku grupu entuzijasta raznih profesija, dobnih skupina i motivacije za sudjelovanje. Svima je zajednički interes stvaranje ekološkog, održivog i priuštivog modela stanovanja u bliskom kontaktu s prirodom, prema preliminarnom projektnom zadatku inicijatora.

Ovaka naselja, slični realizirani primjeri česti su u Danskoj, Nizozemskoj, Belgiji i SAD-u. Kod nas je nekoliko takvih inicijativa u razvoju. Inicijativu projekta Eko naselje Prozorje zajedno vode udruga Hrvatska permakultura, koju vodi Nenad Maljković, i tvrtka Zemljana grupa, koju vodi Višnja Kljaić. Želja je stvoriti održivi sustav i promovirati regenerativni pristup gradnji – ideal bi bio “zero waste” naselje s prostorima i građevinama koje bi povećavale dobrobit korisnika i šire zajednice.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay