Apolitični

Dosta o nogometu, ‘ajmo malo o lopti

Evo zašto će Al Rihla zauvijek promijeniti najvažniju sporednu stvar na svijetu

Nogometne lopte koje se koriste na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022. u sebi imaju senzor koji prikuplja podatke o prostornom pozicioniranju lopte u stvarnom vremenu.

Nikad dosad na svjetskim nogometnim prvenstvima nije korištena takva tehnologija za praćenje lopti. U kombinaciji s postojećim alatima za optičko praćenje, ta tehnologija čini VAR (sustav kamera za analizu spornih situacija na terenu) i programe kao što su pregledi zaleđa preciznijima i jednostavnijima. 

Iako je ovo prvi put da se takva tehnologija koristi na velikom natjecanju, ona je i dalje samo “poluautomatska”, a kako smo mogli vidjeti na nekim utakmicama, konačnu odluku i dalje donosi – čovjek.

Senzori u lopti

Unutar svake nogometne lopte korištene na aktualnom svjetskom nogometnom prvenstvu nalazi se uređaj koji je dizajnirao KINEXON, vodeća tvrtka u svijetu praćenja performansi u nekoliko sportova. Riječ je o uređaju koji teži 14 grama i zapravo sadrži dva odvojena senzora koji rade istovremeno, kažu podaci iz navedene tvrtke.

Ti senzori su: ultraširokopojasni senzor (UWB), odnosno vrsta tehnologije koja je bolja od GPS-a ili Bluetootha za precizne podatke o položaju i koja može prenositi podatke u stvarnom vremenu za stalno praćenje položaja lopte, te senzor inercijske mjerne jedinice (IMU), koji je namijenjen otkrivanju nijansiranih kretanja objekta u prostoru.

KINEXON-ov uređaj u lopti podržan je tehnologijom ovjesa koju je osigurao Adidas, dizajniran za smještaj senzora u središnju unutarnju točku lopte koji ga drži sigurnim bez obzira na to što se s loptom događa.

U paru s tim senzorom je i optička kamera za praćenje iz dobro poznatog teniskog sustava Hawk-Eye. Dvanaest kamera Hawk-Eye postavljeno je oko stadiona, a jedina im je zadaća pratiti loptu i svakog igrača 50 puta u sekundi.

Za igrače se prati 29 odvojenih točaka tijela, uključujući njihove udove. Kada se kombiniraju, ova dva izvora podataka omogućuju donošenje odluka o zaleđu koje nisu samo vrlo precizne, već su puno brže nego što je to bilo dosad.

To je isto tako i glavni prioritet za FIFA-u na Svjetskom nogometnom prvenstvu 2022.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay