Apolitični

Dopust: Dani otvorenog performansa u Splitu

Festival Dopust, poznatiji kao Dani otvorenog performansa u Splitu u ovogodišnjem izdanju prezentirat će svoj program na više javnih površina i prostora grada Splita u terminima od 19. do 24. rujna.

Multimedijalni Kulturni Centar, Galerija umjetnina, podrumi Dioklecijanove palače te brojni javni prostori tako će na tjedan dana postati pozornica festivala posvećenog performansu.

Program Dana otvorenog performansa

Nit vodilja i osnovni motiv ovogodišnjeg Dopusta jest odnos situacije i reakcije, a sve to u izdanju umjetničke akcije. U sklopu festivala u galerijskom prostoru biti će predstavljena izložba Vienna Actionism. Direct Art in 1960’s predstavit će scenu bečkog akcionizma, jednog od najradikalnijih umjetničkih pokreta dvadesetog stoljeća, kroz radove umjetnika Hermanna Nitscha, Guntra Brusa, Otta Muehla i Rudolfa Schwartzkoglera. U sklopu Direct Art in 1960’s publici će se prezentirati rušenje granica slikarstva prenoseći umjetničko djelo na tijelo, objekte i tvari u prostoru i vremenu.

Izložbu radova bečkog akcionizma svi zainteresirani moći će pogledati u prostorima Multimedijalnog Kulturnog Centra kroz sve dane festivala. Izložbu priprema kustosica Eva Badura Triska, direktorica arhiva Akcionizma MUMOK i umjetnički direktor festivala Dopust, Marko Marković. U sklopu glavnog programa Dana otvorenog performansa u Splitu te u suradnji sa splitskom Galerijom umjetnina i ravnateljem Brankom Franceschijem, dr. Eva Bandura Triska održat će predavanje za sve zainteresirane na temu bečkog akcionizma s referencama na slikarstvo bečkog modernizma.

Tijekom programa Dana otvorenog performansa u Splitu svojim izvedbama publici će se predstaviti brojni umjetnici, a među njima su: Slaven Tolj, Josip Pino Ivančić, Damir Stojnić, Marko Marković, Milan Božić, Boris Šitum i Marin Tudor, Hrvoje Cokarić, Petar Grimani, Gildo Bavčević, Tajči Čekada i Čarli Čagornja, Vice Tomasović, Mario Cvjetković, Tihana Mandušić i Marija Golub.

Svi zainteresirani za fenomen performansa općenito, a ponajviše za program kojeg sprema organizacija Dana otvorenog performansa u Splitu pozvani su da od 19. do 24. rujna svojim prisustvovanjem postanu dio performans scene koja će se u Splitu potražiti odgovore na brojna životna pitanja vezana uz egzistencijalnu, materijalnu i društvenu situaciju u Hrvatskoj, ali i još štošta drugo.