Apolitični

Dominacija streaming platformi na Zlatnom globusu: Netflix je ove godine izborio 42 nominacije

Glavna revolucija odigrala se u kategoriji najboljeg redatelja. Od pet nominacija tri su dobile žene

Ispada da je sve što vrijedi na filmu i televiziji emitirano uglavnom na streaming platformama. To je poruka ovogodišnjih nominacija za Zlatni globus koji dodjeljuje Holivudska udruga stranih novinara specijaliziranih za show business.

Netflix je ove godine izborio čak 42 nominacije, kako za svoje filmske tako i televizijske proizvode, te glumce koji su u njima igrali. Kad se tome pribroji 10 nominacija za Amazon, 9 nominacija za Hulu i po tri nominacije za Disney+ i HBO Max koji su tek počeli s radom, nimalo čudno što se raspreda o potpunoj dominaciji Streaminga.

Glavna revolucija odigrala se u kategoriji najboljeg redatelja. Još 2018. prezenterica Natalie Portman podsmješljivo je najavila „A sada da čujemo koji su muškarci nominirani“, no o tome ove godine nije bilo govora. Od pet nominacija čak tri su dobile žene.

Ima i paradoksa. Mala Helena Zengel nominirana je za najbolju žensku sporednu ulogu u filmu Paula Greengrassa „Vijesti iz svijeta“, John Newton Howard za najbolju filmsku glazbu, a Tom Hanks, bez kojeg tog filma ne bi ni bilo, nije ni spomenut.

Propusta ima još bezbroj: serija „Ratched“ Netflixovog miljenika Ryana Murphyja dobila je tri nominacije usprkos loših kritika, a njegova „Maturalna zabava“ probila se među najbolje komedije/mjuzikle. Zlonamjerno je što je serija „Mogla bih te uništiti“ fenomenalne Michaele Coel potpuno ignorirana, a njoj samoj uskraćena je glumačka nominacija. Delroy Lindo bio je izvrstan u Netflixovom filmu „Pet krvavih“ u režiji Spikea Leeja, no valjda su smatrali da su već ionako izdvojili previše tamnoputih glumaca.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay