Apolitični

11 nominacija i čak sedam nagrada: Everything Everywhere All at Once je najbolji film

Ovogodišnja, 95. dodjela Oscara dolazi s jednom velikom promjenom koja će naglavačke preokrenuti način na koji doživljavamo višesatno dijeljenje zlatnih kipića za film – crveni tepih više nije crven, već ima boju šampanjca.

Ukratko, gledali smo apsolutnu dominaciju filma Everything Everywhere All at Once koji je od 11 nominacija pokupio čak sedam nagrada i to u svim bitnim kategorijama (redatelji, glavna glumica, sporedni glumac, sporedna glumica, izvorni scenarij, montaža i najbolji film) dok su Elvis, The Banshees of Ineshirin i Tar bili najveći gubitnici večeri.

Svoj veliki trenutak imao je i Brendan Fraser koji je osvojio Oscara za najbolju ulogu. 

Neki će reći da bi bilo bolje da je nagrada trebala završiti kod The Banshees of Inisherin ili Tar (koji su gubitnici večeri), ali malo je tko vjerovao da će se to dogoditi. Isto vrijedi i za Avatara i Top Gun: Maverick jer su blockbusteri koji su financijski dovoljno nagrađeni pa im ne trebaju još i Oscari. Triangle of Sadness nije posebno impresivan u eri kad smo već imali i više nego dovoljno satiričnih osuda super-bogatih kao što su The Chef i serija White Lotus, a The Fabelmans je drag, ali nedovoljno jak oskarovski magnet. 

Women Talking je malo tko pogledao, a All Quiet on the Western Front već je osvojio Oscara koji su mu svi predviđali tako da nam na kraju zapravo ostaju samo Elvis i Everything Everywhere All at Once. I premda je Elvis zabavan film, nitko nije očekivao da će pobijediti pa iznenađenja nije bilo ni ovog puta, a film večeri je osvojio i sedmi i najbitniji Oscar.

Jedna i jedina, Michelle Yeoh

Ove godine samo solidna kategorija s vrlo jasnom favoritkinjom. 

Cate Blanchett bila bi preočita pobjeda za glumicu koja je već nanizala i više nego dovoljno “uloga koje obilježavaju karijeru”. 

Ana de Armas jednostavno nije u ozbiljnoj raspravi za Oscara, Michelle Williams također nije bila očekivana pobjednica, a Andrea Riseborough bila bi prehrabra pobjednica nakon što su svi ustali na stražnje noge zbog “kontroverznog” načina na koji je ova izvrsna glumica uopće završila među nominiranima. 

Stoga, Michelle Yeoh – očekivano i definitivno zasluženo. 

Dva Daniela proglašeni najboljim redateljima

Idris Elba i Nicole Kidman uveli su nas u završni dio večeri. 

Jedna od zamjerki ove godine je i to da u kategoriji najbolje režije nije nominirana niti jedna redateljica iako je bilo kandidatkinja. No, teško je istaknuti jednu zaista veliku nepravdu osim eventualno Gine Prince-Bythewood za hvaljeni “The Woman King”. 

Favoriti su ponovno bila dva Daniela za Everything Everywhere All at Once dok su neki isticali i talentiranog Todda Fielda. Pogađate, iznenađenja nije bilo. Ovo je večer filma Everything Everywhere All at Once.

Cijeli članak i detaljnije o dodjelama po kategorijama možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay