Apolitični

Domaćim radnicima olakšano zapošljavanje u Njemačkoj, ubrzo se otvara i Austrija. Čak 20.000 radnika uskoro planira otići

Dvije najsjevernije županije, Varaždinska i Međimurska, mogle bi od ljeta ostati bez tisuće radnika ako svoja radna mjesta zamijene bolje plaćenim poslovima u dvjema najbližim austrijskim pokrajinama, Štajerskoj i Gradišću. Sredinom godine prestaje austrijska zabrana rada za hrvatske državljane bez radne dozvole.

Gospodarska komora procjenjuje da bi se broj dnevnih migranata, koji će iz tih županija putovati stotinjak kilometara na posao u Austriju, mogao povećati za 20 tisuća.

Vidović prenosi nespokoj poslodavaca koji više nisu sigurni da će uspjeti zadržati strance s nekadašnjih jugoslavenskih prostora, jer će i oni u još većem broju krenuti put Njemačke, kamo godišnje odlazi 50 tisuća Hrvata, ili Austrije.

– Nesporna je činjenica da su uvjeti rada, socijalna sigurnost, a najviše plaća, jedan od najvažnijih faktora koji utječu na radne migracije u EU gdje nedostaje radnika svih profila i gdje je samo u SR Njemačkoj u ovom trenutku oko 800 tisuća otvorenih ponuda za zapošljavanje. No ne treba zanemariti ni to da je u Republici Hrvatskoj od svih izdanih dozvola iz odobrene kvote za novo zapošljavanje u 2019. godini aktivno 44.787 dozvola za boravak i rad, što znači da smo kao država privlačni za strane radnike iz nama susjednih država, ali postajemo privlačni i za državljane Ukrajine, Filipina, Indije, Bangladeša, Kine o čemu govore i službeni podaci MUP-a

– Ne želimo da strani radnici ruše cijenu rada, uvjeti moraju biti isti za sve – kaže sindikalist Mladen Novosel.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay