Apolitični

Domaći muzičari na rubu preživljavanja: Da sam znao što nas čeka, ostao bih odvjetnik

UPRAVO kad su krenule najave koncerata zaplahnuo nas je novi val korone i glazbenicima ubio svaku nadu da bi ovo ljeto mogli zaraditi koju kunu i preživjeti strašnu jesen od koje svi strepimo.

“Prije korone smo imali dogovorene svirke za proljeće i ljeto u cijeloj regiji, no većina stvari je otkazana. Onda se dogodilo prvo buđenje i izgledalo je kao da će sve ponovo krenuti, odradili smo tri svirke, no krenuo je novi val korone i ponovo je sve otkazano”, kaže Nenad Borgudan iz grupe Detour koji, za razliku od većine u svom bendu, ima i regularan posao, a budući da je autor glazbe zaradit će nešto i od autorskih prava. 

S druge strane, budući da kafići i klubovi nisu radili dva mjeseca, očekuje se i da će i naknade za autorska prava ove godine biti manje. Cijela situacija je dosta gadna za one glazbenike koji žive isključivo od svirki. Neki od njih su dobili pomoć Hrvatske glazbene unije ili jednokratnu pomoć Ministarstva kulture, a za skladatelje je tu bila i pomoć HDS-a. Generalno gledano, još nitko nije gladan, no kako će glazbenici preživjeti jesen nakon neradnog proljeća i ljeta svi se pitaju dosta grozničavo.

“Nevjerojatno, jedini koncert koji nam nije otkazan je Advent u Valpovu, dakle nešto što bi se trebalo dogoditi tek u prosincu, no tko zna što nas čeka. Meni je lakše jer sam i autor pa mi stižu tantijemi i nemam egzistencijalnih problema, no ostatak benda ispašta. Stjecajem okolnosti sam taman bio dao otkaz na poslu odvjetnika i otvorio svoj obrt u sklopu kojeg sam se namjeravao baviti isključivo glazbom i onda su me stresli korona pa potres i sve je stalo. Glupo da ne može gluplje, da sam znao, ostao bih raditi kao odvjetnik još koji mjesec”, kaže Aljoša Šerić iz grupe Pavel.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay