Apolitični

Domaći duh gastro užitaka triljskog kraja

   by  pilot_micha 

Gastronomski popis delicija iz Trilja i njegove okolice svakako impresionira ne samo svakog posjetitelja, gosta ovog kraja, već i poznavatelja kvalitetne domaće prehrane. Ljudi su jako gostoljubivi te se na pozitivan način kroz domaćinstvo i kvalitetu domaćih specijaliteta žele „nametnuti‟ ljudima. Gastro kultura polako na površinu izdvaja sve više i više seoskih domaćinstava koji kroz konobe, eko sela i druge vrste ugostiteljskih rješenja žele kvalitetom istaknuti svoju gurmansku ponudu, tradiciju pripremanja starih jela kroz nova iskustva i neispričane priče triljskog kraja s poviješću dugom tisućama godina. Ovo gastronomski blagodatno područje diči se izuzetnom kvalitetom i raznolikošću jela, no posebno tradicijskom vrijednošću priprema starih jela, izvornih domaćih specijaliteta spravljenih na stare načine s domaćim namirnicama. Energija i kultura življenja uz rijeku Cetinu najbolje oživljava nepokoreni duh ovog pitomog kraja kroz mnoštvo autohtonih jela.

Tako postoji mnoštvo jela ispod peke, očuvana još iz ilirskih vremena. Peka, vatra i komin riječi su koje svaka obiteljska kuća triljskog kraja prepoznaje i valorizira kao djelić autohtone prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti. Kruh i ostala hrana uveliko se priprema i peče pod pekom, koja nesumnjivo prisvaja mnoge gurmane i ljubitelje vrhunske gastronomije. Kvalitetna riba pastrva iz Cetine, zatim žabe, raci, puževi na „milijun načina“, kuhana jela od povrtlarskih kultura, arambašići, janjetina na lešo, teletina ispod peke, pulestar ili mladi pijevac ispod peke, koštradina, divljač, pršut, ovčji, kozji i kravlji sir (mladi, tvrdi, iz mješine), uštipci i brojne druge delicije uistinu su bogatstva na stolovima naših domaćina, obitelji i restorana. Sve ove gastronomske rapsodije okusa ipak veže ono najbitnije u gradiću sljubljenim s Cetinom i okolicom – prijaznost i osjećaj da tu ste tu „kao doma‟, ma odakle bili.

D. Šabić, mag.nov