Apolitični

Dom kulture Zvonimir pokreće umjetnička zbivanja

Kulturni i zabavni život u najmlađem gradu Hrvatske sve je prisutniji, dobro organiziran i turistički ispunjen, a sve uz potporu solinske turističke zajednice koja osmišlja, kreira i producira program na dobrobit dolaska solinskog turističkog ljeta. Grad posljednjih nekoliko godina bilježi rast u dolascima, kada su u pitanju domaći i strani gosti što zavrjeđuje pohvalu jer se u program uključuju sve kulturne i glazbene udruge koje djeluju u Zvonimirovom gradu.

Jedan od takvih, posebno aktivan i dobro prihvaćen, jest Dom kulture Zvonimir osnovan prije 24 godine, koji nesebično daje potporu u organizaciji brojnih kulturnih priredbi. Nadalje, bavi se izdavačkom djelatnošću, kao i restauracijom antičke keramike te izradom autentičnih suvenira nastalih na salonitanskoj, odnosno starohrvatskoj spomeničkoj podlozi. Izdao je do sada više od osamdeset knjiga i uređuje mjesečnik pod nazivom Solinska kronika, rado čitan u svom gradu i šire.
Kada želite u Solinu pogledati dobru izložbu, ne trebate posebno brinuti jer ova institucija kontinuirano priređuje iste od renomiranih likovnih umjetnika, često i dramske predstave s istaknutim hrvatskim glumcima i druge kulturne priredbe.

Mnogi u Dalmaciji znaju da Dom kulture Zvonimir uz brojne glazbene koncerte u okviru programski atraktivnog Solinskog kulturnog ljeta već desetak godina priređuje jedinstveno glazbeno druženje prepoznatljivo u cijeloj zemlji kao Ethno Ambient Live. Nisu ni klape zaobiđene, dapače, rado su gledane i slušane pod nazivom Oj more duboko, za koje je scenarij za ovu priredbu potpisivao naš istaknuti etnomuzikolog maestro pok. Ljubo Stipišić Delmata. Važno je i istaknuti rad i entuzijazam zaposlenika ove kulturne ustanove u Solinu koji nam uz prirodnu i povijesnu ljepotu daruju mnoštvo radosti tijekom ljeta, ali i cijele godine.

Više u kategoriji: Kultura; Glazba

D. Šabić, mag. nov.