Apolitični

Dolar dosegnuo najvišu razinu u 20 godina: što to znači za bitcoin?

Bitcoin se bori s dolarom i gubi. Dolarov indeks (DXY), financijski instrument koji mjeri cijenu američkog dolara prema košarici drugih valuta, dosegnuo je u petak novu najvišu razinu u 20 godina, šaljući ostale svjetske valute i rizičnu imovinu niže. DXY, koji mjeri vrijednost dolara prema košarici drugih valuta, premašio je 114,5 danas. Trenutačno trguje po cijeni od oko 113,2 u vrijeme pisanja, prema podacima TradingViewa.

Kripto tržište posljednjih je tjedana posebno teško pogođeno zbog obnovljene snage dolara. U kolovozu je bitcoin uživao u kratkom rastu na 25.200 dolara dok se dolar povlačio s najviših razina u srpnju. Međutim, od tada su sve kriptovalute u padu pod težinom rastućeg dolara. Bitcoin sada trguje ispod važne razine od 20.000 dolara, oko 19.100 dolara, dok svjetska rezervna valuta nastavlja rasti.

Velik dio pozitivne akcije cijene dolara može se povezati s rastom kamatnih stopa Federalnih rezervi. Dok Fed povećava stope u borbi protiv inflacije, pooštrava dolarsku likvidnost. To bi trebalo pomoći u smanjenju inflacije tako što će poskupjeti pozajmljivanje novca, čime bi se smanjila potražnja. Međutim, jedna od nuspojava takvog režima je da čini dolar mnogo atraktivnijom investicijom. 

Pooštravanje dolarske likvidnosti znači da sudionici na tržištu imaju manje novca za ulaganje u rizičniju imovinu poput kriptovaluta i dionica. 

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay