Apolitični

Dokumentarni film o Sinjskoj alki nagrađen u Hamburgu

Dokumentarno-igrani film Alka pripremljen po scenariju Vladimira Brnardića, Krešimira Čokolića i Ivice Dleska, u režiji Dražena Žarkovića na nedavno održanom svjetskom festivalu medija u Hamburgu, WorldMediaFestivalu, na sveopće hrvatsko zadovoljstvo dobio je nagradu koja potvrđuje kako je povijesno spektakularna priča koju je čak i UNESCO kao igru zaštitio, strukovno dobila na svojoj vrijednosti.
Kratko se prisjetimo, film je nastao u produkciji HTV-a, Viteškog alkarskog društva Sinj i to povodom prošlogodišnje 300. obljetnice obilježavanja pobjede nad Osmanlijama kao i održavanja čuvenih alkarskih svečanosti. Na dokumentaristički način u filmu je prikazana osmanska opsada Sinja iz daleke 1715.godine te temeljne osnove značenja viteške alke kao i njene vrijednosti u hrvatskim, europskim i svjetskim razmjerima. Snimanje kadrova potrajalo je godinu dana, a odvijalo se pretežito u Sinju za vrijeme alkarskih svečanosti, ali i tijekom svečane procesije na Veliku Gospu iz prošle godine. Kako bi se zaokružila 70-minutna dokumentarna povijesna priča bilo je potrebno okupiti više od 1200 statista, izraditi oko 170 specijaliziranih kostima, a za potrebe snimanja korištene su i izvorne alkarske odore, alkara kopljanika. Produkcija filma potegla je do Praga i Milana kako bi priskrbili (posudili) vrhunske rekvizite, oružje i perike, a kako je bio potreban veći broj statista ili pak sporednih glumaca, problem je riješen na domaćem terenu.


Naime, u Sinju i cijelom cetinskom kraju postoje brojne udruge i kulturno-umjetnička društva koja su sudjelovala u snimanju kao i svi alkari i alkarski momci, ali i stanovnici Sinja i Cetinske krajine. Spomenimo kako su u nekim kadrovima pojavili i kaskaderi s konjima, potom kostimirani dubrovački streličari (oni su glumili Osmanlije), povijesna postrojba kliški uskoci u ulozi sinjskih branitelja.
Čestitamo svima koji su radili na ovom dokumentarnom filmu nagrađenom u Njemačkoj, a Sinjska alka može biti primjer i drugim redateljima i producentima da na ovakav dokumentaristički ili pak igrani način oživljavaju našu povijest, jačaju kulturnu baštinu te doprinose razvoju filmske industrije u Hrvatskoj.

Više u kategoriji: Kultura
Foto: alka.hr
D. Šabić, mag. nov.