Apolitični

„DokuMa“ Makarsku promovira u grad filma

Kačićev trg u Makarskoj ovih dana postao je velika prirodna pozornica za drugi po redu festival „DokuMa“, festival dokumentarnog filma koji donosi u grad podno Biokova 28 filmskih uradaka.

Poljska kao ovogodišnja zemlja partner festivala otvorila je filmsko druženje s djelom „Otac i sin“, a svake večeri do nedjelje, na nekoliko lokacija održavat će se premijerne projekcije, kao i tradicijska borba kratkih dokumentaraca za poznatu nagradu „Mali Garmaz“.
Ove godine u gradu je organiziran poseban program pod nazivom „CrossBorder“, koji povezuje 15 studenata i 9 profesora iz 6 država ovoga dijela Europe. Inače, u programu se očekuju projekcije i prikazivanja, filmske radionice, predavanja iskusnih i provjerenih umjetnika, ali i zabavni dio nije zaboravljen pa su domaćini pripremili koncerte popularnih domaćih bendova pop i rock stila.
Organizatori su zadovoljni što drugu godinu u svom gradu imaju publiku koja je srasla s dokumentarnim filmovima, pa su stoga odlučili i programski proširiti sadržaj događanja. U organizaciji sedmodnevnog makarskog filmskog druženja sudjelovalo je stotinjak ljudi, a na pomaže još pedesetak volontera iz cijele Hrvatske.
Internacionalni program „Grad bez kina“ zapravo Makarsku potvrđuje, uz turističku, kao i filmsku destinaciju koja privlači kulturnjake i filmofile iz Europe zahvaljujući navedenom festivalu koji nam i ove godine donosi nekoliko svjetskih priznatih i nagrađivanih ostvarenja.

Dodajmo kako će usporedno s događanjima Galerija Antuna Gojaka prirediti i ugostiti izložbu fotografija poljskog veleposlanika Macieja Szymanskog, vrlo kvalitetnog fotografa u znak poštovanja prema zemlji partneru festivala. Sjajna filmska inicijativa grada i organizatora festivala „DokuMa“ i želja da Makarsku bar na tjedan dana pretvore u „grad filma“ hvale je vrijedan pothvat.

Više u kategoriji: Kultura

D. Šabić, mag. nov.