Apolitični

Dok znanstvenici upozoravaju na globalno zagrijavanje, društvenim se mrežama šire teorije zavjere

Osporavatelji klimatskih promjena na društvenim mrežama imaju viralni način širenja svojih sumnji tijekom toplinskog vala: objavljuju zavaravajuće prognostičke karte kako bi implicirali da prognostičari pretjeruju ili objavljuju lažne informacije.

Tijekom dva nedavna toplinska vala u Europi, korisnici u različitim zemljama i na više jezika objavljuju zavaravajuće vremenske karte, ponekad preuzete iz različitih medija i s podacima koji nisu međusobno usporedivi.

Takvi postovi tipično uključuju i poruke koje sugeriraju da mediji ili vlasti mijenjaju boje na kartama u crveno kako bi stvorili paniku.

Nekada kada nije bilo potrebe zastrašivati ljude globalnim zatopljenjem, stavljali su sunce, kaže jedan komentar na španjolskom i katalonskom objavljen tijekom aktualnog toplinskog vala. Sada oboje kartu kao da se radi o samom paklu.

Godine 1986. to se zvalo normalno ljeto. Danas oboje kartu u crveno i kažu ekstremna vrućina, stoji na Facebooku u objavi od 25. svibnja.

Ponovno dvije karte jedna do druge: ovaj puta tvrdi se da pokazuju temperature u Švedskoj. Jedna je zelena iz 1986., druga narančasta iz 2022.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay