Apolitični

Dok zaljubljenici u nogomet iščekuju SP u Kataru, radnici koji rade stadione prosječno mjesečno zarađuju oko 200 dolara, tisuće preminulih…

U pozadini gradnje ovih blještavih objekata s čijih će tribina iduće jeseni gromoglasni hučati navijači, leže tužne, crne brojke mrtvih i potplaćenih radnika.

Prema analizi britanskog Guardiana iz veljače ove godine preko 6500 siromašnih radnika, mahom migranata iz Indije, Pakistana, Nepala, Bangladeša i Šri Lanke, umrlo je u pripremajući ovu pustinjsku zemlju za domaćina nogometnog prvenstva. Nalazi Guardianove istrage otkrile su ignoranciju bogataškog Katara prema elementarnoj zaštiti svoje dvomilijunske migrantske radne snage. Ova zemlja gotovo da ni ne registrira, a kamoli da istražuje visoku stopu smrtnosti među došljacima. Uz veliku vrućinu po kojoj je po život opasno raditi na gradilištima, strani radnici žive u sobama u kojima temperatura prelazi 50 stupnjeva celzijusu i u kojima štakori jedva mogu preživjeti. Prema kataraskom zakonu dozvoljene su sobe sa samo četiri kreveta, no u stvarnosti, u jednoj sobi spava po osam i više radnika. Većina njih je  praktički bez ikakvih prava.

„To tamo nije kao u trećem svijetu, više kao u četvrtom ili petom svijetu”, kazao je njemački sportski novinar Benjamin Best, koji redovito boravi u toj zemlji za DW. On je ispričao i kako se radnicima ne isplaćuje plaće te da zna neke koji već dvije godine čekaju na svoj novac.

Amnesty International tvrdi kako unatoč tisućama preminulih radnika Katar ne provodi primjerene autopsije. Svi radnici koji su razgovarali s predstavnicima Amnesty Internationala, su bez putovnice. One su im oduzete po dolasku u Katar. 

Mnogi radnici željeli su dolaskom u Katar pobjeći od siromaštva i nezaposlenosti u svojim zemljama, pa su posredničkim agencijama plaćali, za njih, visoke naknade kako bi uopće dobili posao. Cijene su od 500 do 4300 američkih dolara, zbog kojih radnici podižu kredite i postaju praktički taoci na gradilištima. U Kataru u prosjeku mjesečno zarađuju oko 200 dolara. Agencije daju lažna obećanja o visini plaća i vrsti posla koja se traži u Kataru. Radniku iz Nepala obećano je 300 dolara plaće, da bi na kraju dobio 190 dolara, a iz agencije su mu poručili: “Ne zanima me što vam govore u Bangladešu, ovdje vas plaćamo toliko i ni centa više. Ako se nastavite žaliti, ukinut ćemo vam radnu dozvolu i poslati kućama”.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Stadion ”974” – Photo by Qatar‘s Supreme Committee for Delivery and Legacy/AFP