Apolitični

Dok se u privatnom sektoru smanjuju plaće i otpuštaju radnici, splitski gradonačelnik zapošljava po gradskim firmama

Dok se u privatnom sektoru smanjuju plaće i otpuštaju radnici zbog tereta gospodarske krize uzrokovane mjerama zaštite od koronavirusa, nastavljaju se zapošljavanja po gradskim tvrtkama.

Tako je poteštat Andro Krstulović Opara odobrio primanje nova četiri djelatnika u Javnu ustanovu za upravljanje park-šumom Marjan, što je objavljeno i u Službenom glasniku Grada. Riječ je o radnim mjestima stručnog voditelja, stručnog suradnika informatora i dva turistička informatora u gradskoj instituciji.

S novim zapošljavanjima Javna ustanova imat će u sektoru promocije i turizma više djelatnika nego prosječna turistička agencija

Svi oni u opisima radnih mjesta bave se i sektorom turizma, a sad se zapošljava još troje djelatnika u info-centru za nešto što je ustvari – sezonski rad. U opisu radnog mjesta piše im da po potrebi mogu preuzeti dio poslova edukatora i promotora.

Info-centar će turistima i domaćim ljudima možda biti zanimljiv nekoliko mjeseci u sezoni, no riječ je o stalnim radnim mjestima na gradskom proračunu, za razliku od privatnih agencija. No, sve je ovo u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta u Javnoj ustanovi, odnosno s novim Pravilnikom koji je odobrio gradonačelnik u prosincu 2019., a kojim se omogućuje da se “na Marjanu” može zaposliti čak 76 djelatnika!

Da sadašnja sistematizacija omogućuje pretjerano zapošljavanje, smatraju u Društvu “Marjan”, pozivajući se na podatak da je u zagrebačkoj Park-šumi Maksimir, koja je slične površine, sistematizirano samo 26 radnih mjesta.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay