Apolitični

Dok Marvelovi filmovi zarađuju milijarde, autori naslovnih junaka dobivaju sitniš!

Strip autori koji su pokrenuli ustanak protiv izdavačkih kuća Marvel i DC tvrde da ih plaćaju po par tisuća dolara, a na odjavnim špicama jedva ih i spomenu.

Otkako se Marvel 2007. godine bacio na produkciju hollywoodskih blockbustera, za 24 filma uprihodio je nevjerojatne 23 milijarde dolara. Ta brojka odnosi se samo na zaradu od kinoulaznica jer, da ubrojimo u to zaradu od streaminga, brendiranih artikala, igračaka, odjeće i slične robe, znamenke se ne bi prestale vrtjeti. Uz DC Comics, Marvel je i prije izleta u film bio jedna od najvećih i najpoznatijih izdavačkih kuća posvećenih stripovima – iz njihove tvornice izašli su Fantastična četvorka i X-men, Hulk, Iron Man, Spider-man, Thor, Kapetan Amerika… Njihove su stripove crtali i legendarne junake stvarali neki od najboljih strip-autora na svijetu, a raditi za Marvel bila je stvar prestiža. No brojnim je umjetnicima sada, čini se, ta suradnja prisjela.

Naime, Marvel se našao u neobranom grožđu nakon što je britanski The Guardian objavio veliko istraživanje o njihovu odnosu prema stripašima. Novinari su otkrili šokantnu činjenicu da, iako filmovi iz Marvelova svemira kući donose puste stotine milijuna, crtači i scenaristi koji su stvarali likove i priče iskorištene u filmovima za svoj dugogodišnji trud i kreativni rad uglavnom dobiju tek ček na mizernih 5000 dolara i – pozivnice za premijeru.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr