Apolitični

Dođite u Šibenik i „okusite Mediteran”!

Šibenik ovog mjeseca postaje središte mediteranske gastronomije i ugošćava zvijezde među mediteranskim šefovima kuhinje. „Okusi Mediteran” međunarodna je manifestacija koja putem znanstvenog skupa i niza drugih događanja promovira mediteransku prehranu. Festival ukazuje na to da mediteranska prehrana nije samo hrana već i način života. Promislite li što sve spada u mediteransku prehranu, zapravo ona obuhvaća skup vještina, znanja, prakse i tradicije, uključujući i usjeve, berbu, ribolov te čuvanje, preradu, pripremu i posebno, konzumiranje hrane. Karakterizira je prehrambeni model koji je ostao konstantan tijekom vremena i prostora, a koji se uglavnom sastoji od maslinovog ulja, žitarica, svježeg ili sušenog voća i povrća, umjerene količine ribe, mliječnih proizvoda i mesa te mnogih začina, a tu su i vino ili razne biljne infuzije, uz poštivanje uvjerenja običaja i tradicije pojedinog prostora.

Mediteranska prehrana obuhvaća više od same hrane. Promiče društvenu interakciju, jer su zajednički obroci temelj društvenih običaja i narodnih svečanosti. Nastala je tako bogata baština pjesama, priča i legendi. Taj je način života ukorijenjen u teritoriju, te poštuje biološku raznolikost, osigurava očuvanje i razvoj tradicionalnih aktivnosti i obrta vezanih uz ribolov i uzgoj životinja u mediteranskim područjima. Treba istaknuti, ali i potvrditi da žene igraju posebno važnu ulogu u prenošenju znanja, kao i poznavanju rituala, tradicionalnih plesova, svečanosti te očuvanju vještina. Šibenik će od 25. do 28. svibnja posjetiti majstori kuhinje kao što su Benedicte Bantuelle i Garance Manguin, Lionel Levy, Guillaume Sourrieu, Mira Šemić, Kunty Moureau, San Degeimbre, Angelo Boscarino, Ljubica Ajduković – Ugarković, Rut Carek i drugi koji će odmjeriti kuharske vještine svojih područja i zajednica nastojeći biti najukusniji i među najboljima.
Program čini mnoštvo događaja kao što su vinski festival, degustacije, izložbe fotografija, francuske večere, inovativne radionice, okrugli stolovima i druge zanimljivosti.
Festival Okusi Mediteran je jedinstven događaj koji ima za cilj promicati mediteransku prehranu u sklopu načina života koji su se razvili tijekom stoljeća duž obala ovog čarobnog mora u srcu Europe. Dodajmo kako će šibenski restorani u ove dane mediteranske gastronomske manifestacije posluživati mediteranska jela i vina, a u gradu će biti glazbe i zabave. Ipak je ovo na neki način međunarodna fešta. Šibenik vas očekuje. Dobro došli!
Više u kategoriji: gospodarstvo, hrana, turizam
D. Šabić, mag. nov.