Apolitični

Doc. dr. sc. Marija Boban održala predavanje u palači Milesi

U prostorima splitske palače Milesi, doc. dr. sc Marija Boban, profesorica sa splitskog Pravnog fakulteta i pročelnica Katedre za ekonomske i financijske znanosti Pravnoga fakulteta Sveučilišta u Splitu, održala je 13. rujna predavanja na temu „Pravo na privatnost i pravo na privatnost u suvremenom informacijskom društvu”.

U dvorani zavoda HAZU-a profesorica Marija Boban na svom je predavanju sve prisutne upoznala s pojmom privatnosti u kontekstu suvremenog doba te s problematikom zaštite osobnosti, privatnosti i ljudskih sloboda u suvremenom informacijskom društvu. Profesorica Boban posebnu je pažnju posvetila pojmovima pravo na osobnost, pravo na slobodu te pravo na privatnost. Pod pojmom privatnosti Marija Boban navodila je različita gledišta i kontekste unutar kojih se pojam privatnosti može definirati, ali se posebno referirala na pojmove informacijske i komunikacijske privatnosti budući da je kontekst informacijskog društva bio temelj predavanja. Tijekom predavanja profesorica je na svojevrstan način upozoravala sve prisutne odajući im na koje sve načine može biti narušena njihova privatnost u slučaju nemarnog korištenja tehnike i tehnologije.

Posebno mjesto u svom predavanju Marija Boban posvetila je i temi zaštite privatnosti na radnom mjestu te mogućnosti zadržavanja svojih privatnih informacija odijeljenih od poslovnog svijeta. Potkrjepljujući svoje tvrdnje zakonima iz Ustava Republike Hrvatske profesorica je svim prisutnima približila situacija u kojoj se nalazi privatnost bilo koje osobe koja je medijski pismena te je svakodnevno dio informacijskog društva. Prvi dio predavanja Marija Boban završila je u optimističnom duhu ukazujući svim prisutnima i aludirajući im na prava propisana Ustavom koja štite njihovu privatnost i etiku komuniciranja u suvremenom informacijskom društvu.

Pred kraj predavanja pokrenuta je rasprava koja je dodatno zahuktala pitanja vezana uz odnos medijske pismenosti i prava pojedinca na privatnost u vremenima kada smo apsolutno medijski i tehnološki dostupni i podložni svima koji žele zaviriti u naš osobni prostor.

Iako je sama tematika predavanja pomalo obeshrabrujuća, profesorica Marija Boban potrudila se da završna riječ ipak bude u optimističnom tonu citirajući njemačkog filozofa Hegela: Pravo, dakle, zahtjeva: budi osoba i uživaj osobnost drugoga.