Apolitični

„Dobrojutro more“ drugi dio

PODSTRANA – Drugog dana obilježavanja jubilarnih 20-tih pjesničkih susreta „Dobrojutro more“, otvorio je Mladen Bartulović, načelnik opčine Podstrana i među ugledne goste pozdravio Božidara Petraća, predsjednika Društva hrvatskih književnika, Damira Borasa, rektora Zagrebačkog sveučilišta, potpredsjednik Matice Hrvatske, predsjednika Ogranka Matice hrvatske Podstrana dr. Dario Radović i brojne druge.

Od utemeljenja ove pjesničke priredbe suorganizatorom je i 106 godina staro Društvo hrvatskih književnika, koje na koncu ovih kolovoških „dobrojutrenja“ proglašava i dobitnike povelje „Dobrojutro more“. Ovoga puta s nama je preesjednik Društva doktor Božidar Petrač, koji se je s zadovoljstvom obratio nazočnima, i pored ostaloga kazao: „Dvadeset godina kontinuirane manifestacije ima ne samo svoje značenje za Podstranu, nego je ono upisano kao kulturni događaj za cijelu našu zemlju. Ako se osvrnemo unatrag i samo pročitamo imena dobitnika Povelje „Dobrojutro more“ vidjet čemo da su ovdje i na ovom mjestu izgovarali svoje stihove i svoju prozu pjesnici, prozaici bez kojih ne možemo zamisliti ni hrvatsku suvremenu književnost, posebice druge polovice 20. stoljeća.

„Dobrojutro more“

To je bila prilika da se prisjetimo i prvih početaka, odnosno svih laureata, a oni su: Nikola Milićević, Ranko Marinković, Slavko Mihalić, dragutin Tadijanović, Luko Paljetak, Miroslav Slavko Mađer, Vesna Parun, Zlatko Tomičić, Milivoj Slaviček, Jakša fiamengo, Ante Stamač,, Ivan Golub, Mirko Tomasović, Ivan Aralica, Tonko Maroević, Igor Zidić, Drago Štambuk, Petar Gudelj i Joja Ricov, koji su i ovom prilikom kazivali svoje stihove, i na kraju od predsjednika Ogranka matice hrvatske Podstrana, dr. Darija Radovića dobili i Prtiznanje u sudjelovanju na Susretima lao i knjigu „DOBROJUTRO MORE“, tiskanu kao monografiju tijekom zadnjih 20 godina ove manifestacije.
Ovogodišnji laureat je klarisa Anka Petričević – sestre Marije od Presvetog srca, o kojoj jepredgovor napisao, kao i obično, dr. Nedjeljko Mihanović, koja zbog spriječenosti nije nazočila, pa je njenu nagradu preuzela nečakinja, profesorica hrvatkog jezikaBranka Buljan Petričević.