Apolitični

„Dobro jutro more”u Podstrani

„Dobro jutro more” manifestacija je koja je utemeljena prije 20 godina u nakani obilježavanja Dana domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i Dana pobjede u vojno-redarstvenoj akciji Oluji. U srijedu navečer pokrenuli smo prvi list dvadesete bilježnice Dobro jutro more, prve od dvije večeri zbiljskog pjesničkog blagdana, pupačićevskog i hrvatskog, u ovom podmosorskom šufitu, gnijezdu pod Perunom, gdje su zagrljeni more, kamen, nebo i zvijezde.
Dobro jutro more kao ovogodišnju manifestaciju pozdravio je dr. Dario Radović, predsjednik Organizacionog odbora i među ostalim kazao: „Manifestacija nazvana stihom velikog hrvatskog pjesnika pokrenuta je 1997. godine na inicijativu tadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske, gosp. Milana Vukovića (iz susjednih Jesenica), a u čast velebne pobjede hrvatskih oružanih snaga u oslobodilačkoj akciji Oluja. Ideju o organizaciji pjesničkih susreta općina Podstrana dragovoljno je prihvatila, a organizacijski odbor činili su: Milan Vuković, dr. Nedjeljko Mihanović, dr. Nikola Cindro, Jakša Fiamengo, Anđelko Novaković, Mario Tomasović, te Margarita i Kruno Kelava.

„Dobro jutro more”

Dvadeset godina se na nekoliko lokacija u Podstrani, a redovito i najčešće ovdje pred drevnom Čitaonicom, svjedokom kulturne prošlosti Podstrane, održavaju pjesnički susreti kojima se slavi more i sloboda, a svake godine se proglašava laureat susreta kojem se dodjeljuje plaketa Dobro jutro more. Tijekom proteklih dvadeset godina u Podstrani su svoje stihove govorili brojni poznati i manje poznati hrvatski pjesnici od čijih bi se pjesama mogla sačiniti vrsna antologija suvremenog hrvatskog domoljubnoga pjesništva.
Pjesnici koji su se u srijedu navečer predstavili si pjesnici iz Domovine i dijaspore, a oni su: Danica Bartulović, Mario Blagaić, Ireba Grubišić Čabo, Ivan Šarolić, Zdenka Čorkalo, Tomislav Najev, Miljenko Buljac, Đuro Vidmarović, Ljubo Krmek, Jurica Csenar, Stjepan Blažetin i Tomislav Žigmanov.
„Želja mi je bila da na ovom skupu nastupe i pjesnici izvan Domovine, jer o njima koji su na rubu našeg prostora, središnjica piše antologiju povijesti književnosti, a naročito pisci udžbenika ne vode dovoljno računa. Samo manji broj ljudi koji se bave tom strukom, nažalost, znadu da imamo snažna književna djela, koji žive u stranom jezičnom moru.I ako mi to promatramo iz stranog jezičnog mora, njima se odista moramo diviti i zato su ovi pjesnički susreti koji okupljaju i našu dijasporu tim više dobro su došli i hvale vrijedni…”, rekao je Đuro Vidmarović.
Ovogodišnje Dobro jutro more ili Dobra večer more započeto je uz pjesnike iz Domovine i dijaspore, a drugog dana nastavlja se s večeri laureata, te sve zajedno čini dio bogatog programa kojim će općina Podstrana obilježiti naš veliki praznik Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.
U zabavnom programu nastupila je klapa „Praska”.