Apolitični

Na dobro došli Praznik rada i fešta od fažola

Praznik rada u Splitu se obilježava na dvije lokacije, tradicionalno u Park šumi Marjan uz kobasice i grah te na Peristilu i Rivi uz glazbu i umjetnost. Odaberite kako, gdje i s kim ga provesti.

Prvi dan u petom mjesecu u svijetu se obilježava kao Međunarodni praznik rada u spomen na velike radničke prosvjede u Chicagu iz 1886. godine. Nekada smo ga nazivali Blagdan rada, no s promjenama u društvu koje demokracija sa sobom nosi, službeni naziv postao je Praznik rada. Neki ga doživljavaju na poseban način planirajući kakav izlet, dok se drugi svejedno raduju jer će uživati u nekima od brojnih događanja koja razna mjesta organiziraju poput standardnih druženja uz glazbu, ples te zaštitno jelo ovog praznika – grah s kobasicama. Split se prema tradiciji uključuje u obilježavanje praznika rada cjelodnevnim programom i to na dvije lokacije. Prva je Park šuma Marjan gdje od 10 sati građani i gosti uz šetnju, druženje, tradicionalnu kuhinju i glazbu uživo obilježavaju neradni dan, a večernji dio programa od 20,30 rezerviran je za splitsku Rivu na kojoj će se održati cjelovečernji koncert glazbene skupine „More, more”, dok će pola sata kasnije na Peristilu započeti koncert duhovne glazbe kojeg organizira Nadbiskupija splitsko-dalmatinska.
Napomenimo i to da se prvosvibanjski program obilježavanja Međunarodnog praznika rada u Splitu organizira uz potporu Turističke zajednice grada Splita. No, gdje bili, provedite ga na vama najdraži i najbolji način. Sretan vam Praznik rada!

D. Šabić, mag.nov.