Apolitični

Dobre informacije za sve koji telefoniraju

Cijene telefoniranja i prijenosa podataka u Europskoj uniji od danas su jeftinije, a 15. lipnja 2017. potpuno će se ukinuti, dok će naplata roaminga i telefoniranje u inozemstvu stajati kao i kod kuće, objavio je Europski parlament (EP) u petak.

Izvjestiteljica EP-a za jedinstveno telekomunikacijsko tržište Pilar del Castillo Vera poručila je kako je „30. travnja izvrstan dan za potrošače koji će imati gotovo četiri puta jeftinije cijene roaminga za prijenos glasa, podataka i tekstualnih poruka”.
Ovo je zadnji korak prije potpunog ukidanja naplate roaminga u lipnju 2017, rekla je del Castillo.
Do 14. lipnja 2017. trajat će tranzicijsko razdoblje u kojem će tvrtke moći nuditi usluge za malu dodatnu cijenu u usporedbi s cijenama na domaćim maloprodajnim cijenama. Operateri tako mogu naplatiti dodatnih pet centi po minuti razgovora, dva centa za tekstualnu poruku (SMS) i pet centi za megabajt podataka.
Nakon 14. lipnja svi razgovori u bilo kojem dijelu Europe bit će po domaćoj maloprodajnoj cijeni, stoji u priopćenju.
Europska unija smanjuje cijene roaminga od 2007., a EP je u nekoliko navrata zahtijevao da se roaming na zajedničkom tržištu potpuno ukine.
Ukidanje naplate roaminga dio je paketa zakona o telekomima koji također uključuje prva EU pravila o neutralnosti interneta koja za cilj imaju osigurati jednak pristup sadržaju bez diskriminacije. Pružatelji internet usluga neće smjeti smanjiti brzine interneta i koristiti mogućnost manipulacije brzinama prijenosa podataka u komercijalne svrhe.
EP je u lipnju 2015. postigao dogovor s državama članicama i Europskom komisijom o paketu zakona o telekomunikacijskom tržištu, a konačno zeleno svjetlo dao je u listopadu.

Izvor: HINA