Apolitični

Dobra vijest za sve koji ne vole igle…

Napravljen uređaj koji bezbolno u tijelo unosi čitav niz lijekova, terapija i cjepiva…

Znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong sad su razvili novu verziju te tehnologije. Naime, mikroigle su napravili od leda, a to znači da ih je jednostavnije i jeftinije proizvesti nego mikroigle od biorazgradivih polimera.

Trake s mikroiglama su dizajnirane tako da se nanose na površinu kože s tim da su mikroigle okrenute prema koži, kako bi mogle isporučiti lijek koji sadržavaju.

Za razliku od standardnih hipodermičkih igala, koje moraju biti dovoljno duge da dosegnu venu ispod kože, mikroigle su duge tek jedan milimetar. To znači da mikroigle penetriraju u kožu do dubine na kojoj još nisu završeci živaca pa su stoga i bezbolne.

No znanstvenici sa Sveučilišta Hong Kong otišli su korak dalje i napravili mikroigle koristeći led, odnosno kriomikroigle. Princip unosa lijeka u tijelo je uglavnom isti, jer se u same iglice stavi lijek i sve skupa se zamrzne. Jednom kad ledene iglice uđu pod kožu, one se odlome od ostatka flastera, a toplina pacijentovog tijela ih otopi te se tako lijek oslobađa u tijelu pacijenta.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay