Apolitični

Dobra posjećenost Muzeja Sinjske alke

I još jedan sinjski umjetničko-kulturni prostor ulazi s nadahnućem i dobrim željama u Novu godinu. Svima nam je dobro znano kako su prošle godine Sinjani i Cetinjani te njihovi gosti obilježili jubilarnu 300. Sinjsku alku. Svakako je još jedan od događaja koji je obogatio veliku obljetnicu bio otvaranje Muzeja Sinjske alke…
Bogata alkarska povijest na jednom mjestu mamila je i domaće posjetitelje i turiste. Gotovo svatko tko se u kolovozu 2015. godine zatekao u Sinju našao je svrsishodnim posjetiti i novootvoreni muzej. Prema riječima ravnatelja Borisa Filipovića Grčića, od otvaranja Muzeja do kraja 2015. godine, Muzej Sinjske alke obišlo je oko 12 tisuća posjetitelja, od kojih je gotovo polovica (oko 6 tisuća) bilo umirovljenika, djece (predškolaca, osnovnoškolaca) i studenata. U strukturi posjetitelja prevladavaju domaći posjetitelji iz svih dijelova Hrvatske. Ravnatelj Muzeja Filipović-Grčić izrazio je zadovoljstvo brojem posjetitelja, a o budućim planovima je kazao:
„Mi smo još u prošloj godini stupili u kontakt s turističkim agencijama i školama koji predstavljaju značajan segment u grupnim posjetima Sinju. Također smo pregovarali i s hodočasničkim agencijama koje u Sinj dovode, kao što smo vidjeli za vikend, velik broj hodočasnika u svetište. Kod nas su bili i predstavnici UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija), njih 20-ak. Proveli su u Sinju jedan dan na predstavljanju Muzeja alkarske ergele i otišli s pozitivnim dojmovima iz našega grada”.

Ove godine očekuje se dolazak i obilazak većeg broja gostiju, turista, izletnika, ljubitelja povijesti i umjetnosti u Muzej Sinjske alke koji je fascinantan , impozantan i jedinstveni primjer u svijetu koji trebate svakako posjetiti.

 

Više u kategoriji: Kulturna baština
Izvor i foto: ferata.hr
D. Šabić, mag. nov.