Apolitični

Dobili smo saveznika u borbi protiv Covida: Ljame bi mogle biti ključ u ubijanju korone!

Znanstvenici s britanskog instituta Rosalind Franklin razvili su ‘koktel antitijela’ na virus koji uzrokuje Covid-19, a koji je temeljen na ljami zvanoj Fifi. Posebno razvijena antitijela koristila bi se za terapiju za jačanje imuniteta, a u klinička ispitivanja bi mogla ući za nekoliko mjeseci.

Studija je objavljena u znanstvenom časopisu Nature Structural and Molecular Biology.

Istraživanje je uključivalo inženjering ljaminih antitijela, koja su relativno mala i mnogo jednostavnije strukturirana od antitijela u našoj krvi. Njihova veličina i struktura omogućila je znanstvenicima da ih preoblikuju u laboratoriju.

Direktor instituta i vodeći istraživač prof. James Naismith otkriće svog tima uspoređuje s tehnikom sličnom rezanju ključa koji odgovara bravi koronavirusa.

– Uz ljamina antitijela imamo ključeve koji se ne poklapaju u potpunosti. Ona će ući u bravu, ali neće skroz okrenuti bravu, opisao je prof. Naismith.

– Dakle, uzimamo ključ i koristimo molekularnu biologiju za poliranje djelića ključa sve dok ne izrežemo ključ koji potpuno odgovara bravi, izjavio je voditelj istraživanja.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay