Apolitični

Do sad je pobjeđivala ljude u igri Go, a sad ova AI pomaže programerima diljem svijeta

Umjetna inteligencija promijenit će način na koji obavljamo brojne poslove, a da bi neke od njih mogla značajno ubrzati, pokazuje primjer iz Velike Britanije.

Googleova tvrtke za razvoj umjetne inteligencije DeepMind, još je prošle godine pomoću AI AlphaZero oborila 50 godina star rekord u ubrzavanju izračuna ključnog dijela matematike potrebnog za pisanje različitih vrsta koda. Sad je to isto ponovila, dva puta.

Svoje su rezultate objavili u studiji u časopisu Nature. I to bi samo po sebi bila velika vijest, da to o čemu su pisali, milijuni pogramera diljem svijeta ne koriste već dulje vrijeme. Naime, još u siječnju 2022. godine, DeepMind je svoje nove algoritme za sortiranje predao organizaciji koja upravlja jednim od najpopularnijih programskih jezika na svijetu – C++. Nakon dva mjeseca rigorozne provjere, algoritmi su dodani jeziku, čime je napravljena prva promjena u C++ algoritmu za sortiranje u više od 10 godina, ali i prvo ažuriranje koje uključuje algoritam koji je napravila umjetna inteligencija.

U DeepMindu procjenjuju da se njihovi novi algoritmi već koriste trilijune puta dnevno.

Ako vam se ime DeepMind čini poznato, to je zato što vjerojatno je. Radi se o tvrtki koja je razvila umjetnu inteligenciju AlphaGo, koja je po prvi put pobijedila čovjeka u igri Go.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay