Apolitični

DO 2035. PUTNIČKI DRONOVI U GRADOVIMA, A VERTIPORTOVI NOVA TAKSI STAJALIŠTA

Do 2035. godine bi, prema procjeni Porsche Consultinga koji je o tome upravo objavio studiju, tržište zračnih taksija pogonjenih na struju moglo biti teško na desetke milijardi dolara.

Oko 5,5 milijardi dolara investicija privukli su do sada projekti koji razvijaju urbane putničke dronove, odnosno inovativne zračne taksije koji polijeću i slijeću kao helikopteri. Uz nastavak ulaganja to bi u idućih 15-ak godina moglo rezultirati posve drukčijom slikom prijevoza u nekim velikim gradovima u kojima bi se takve letjelice mogle koristiti na unaprijed određenim rutama

Da bi putnički donovi raznih vrsta zauzeli u svijetu relevantan tržišni udjel, trebalo bi ih dnevno koristiti barem pola milijuna ljudi, kaže taj futuristički scenarij, odnosno navode da bi u 30-ak gradova trebalo postojati tisuću do 2500 mjesta za polijetanje i slijetanje te oko 15 tisuća putničkih dronova biti u funkciji. To je trenutno daleko od realizacije, ali prve komercijalne rute su najavljene za 2025. godinu. Kako nije sigurno hoće li do tada biti spreman regulatorni okvir i hoće li postojati sva nužna infrastruktura, moguće je da će doći do odgode od godinu-dvije.

Prema najavama, za uvođenje takvog prijevoza do sada su namjeru pokazali gradovi Dallas, Dubai, Guangzhou, Los Angeles, Melbourne i Singapore, a Porscheovi konzultanti navode kako bi dobri kandidati bili i Mexico City, Miami, New York, São Paulo, Shenzhen i Tokyo jer već nude usluge helikoptera na zahtjev. Europski gradovi koji bi se potencijalno mogli priključiti su Amsterdam, Barcelona, Berlin, Frankfurt, London, Madrid, München i Paris, a ukupno ih je u svijetu 64 na toj listi.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay