Apolitični

Do 2025. svi taksiji u Beču bit će na električni pogon

U sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila u Beču bit će opremljeno tehnologijom koja omogućava punjenje električnih taksija na vrlo praktičan način – dok čekaju na parkirališnim mjestima

U mnogim gradovima svijeta, s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, teži se prebacivanju javnog prijevoza na ekološki prihvatljivija goriva (prvo se počelo s plinom, a sada je fokus na vodiku i električnoj energiji), pa to već rade i hrvatski gradski prijevoznici. Kada su u pitanju taksi prijevoznici uglavnom ih se u nizu svjetskih metropola poticalo da koriste vozila s hibridnim pogonom, a u novije vrijeme i s električnim. Za blisku budućnost svašta se najavljuje – od autonomnih EV taksija (takav, za sada velom tajne obavijen, projekt u Zagrebu najavljuju Rimac Automobili), pa sve do električnih letećih taksija o kojima smo nedavno pisali.

Iz nedaleke Austrije, točnije Beča, dobili smo informacije o daleko pragmatičnijem pristupu rješavanja ovog problema. Oni su odlučili u sljedeće dvije godine osam stajališta taksija i 56 vozila (s električnim pogonom) u Beču opremiti novom tehnologijom koju je razvilo austrijsko poduzeće Easelink sa sjedištem u Grazu.

Radi se o konceptu koji eliminira potrebu odlaska taksista do punjača za svoja električna vozila i tako gubljenje vremena. Rješenje tvrtke Easelink ugrađuje se u zemlju na samim taksi stajalištima, koja na taj način istovremeno služe i kao mjesta za automatsko punjenje električnih vozila dok taksisti stoje i čekaju sljedeću vožnju.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr

Foto: Wien Energie – Christian Hofer