Apolitični

Djelić hrvatske povijesti u Gradskom muzeju Omiš

Prvi put se Omiš spominje u X. stoljeću. Povoljan smještaj grada omogućio je obranu u prošlosti, a danas je jedinstvena zanimljivost na jadranskoj obali. Povijesno središte je smješteno na istočnoj obali rijeke, a bogato je povijesnim, kulturnim, sakralnim i umjetničkim znamenitostima, pa iz tog razloga važnost postojanja ima Gradski muzej Omiš. Za one koji su još nisu posjetili ovo mjesto, donosimo dio najvažnijih spomenika koji se tamo čuvaju:
Kameni ulomci s rimskim natpisima iz 33. i 51. godine prije Krista, mramorni portret rimskog cara Tiberija, antički žrtvenici posvećeni Augustu (I. stoljeće), reljef na kojem je staroitalsko božanstvo Libera, Lucius Rubrius Dosenus (I. stoljeće prije Krista), natpis iz doba cara Klaudija (I. st.), zlatnik cara Arkadija (395. – 408. god.), oltarna pregrada (XV.-XVI. st.), antički reljef na srednjovjekovnoj utvrdi Turjunu, natpis s gradskih vrata antičkog Oneuma, posvećen staroitalskom božanstvu Liberu, mramorna glava Flore (I. st.), ranokršćanski reljef iz Gata (VI. st.), prikaz uskrsnuća, nadgrobni natpis kneza Miroslava (početak XIII. st., na bosančici), pečat omiškog kneza Kačića (XIII. st.), ranobarokna dukula iz 1579. godine s minijaturnim portretima omiških izaslanika, zbirka auto portreta i portreta manje veličine – Klement Lukin, rimska nadgrobna stela, grb grada Omiša (1541. god.), grb na gradskom muzeju (XV. st.), mletački grb iz 1541. god., prijepis Poljičkog statuta iz 1665. godine te drugi eksponati.
A da ne bi ostali samo na čitanju i razmišljanju o sadržaju omiškog gradskog muzeja, predlažemo da otiđete u grad gusara, probate soparnik, osvježite se kojim hladnim napitkom i nadopunite svoje znanje o hrvatskoj povijesti.
Više u kategoriji: kulturna baština, povijest
Foto: tz-omis.hr
D. Šabić, mag. nov.