Apolitični

Djela poznatog bosanskog umjetnika Mersada Berbera stižu u Dubrovnik

Sedam godina nakon posljednje velike izložbe Mersada Berbera pod Srđem, Lazareti 27. rujna otvaraju vrata izložbe tog istaknutog slikara i grafičara. Izložba će otkriti odabrana djela iz ciklusa dubrovačkih Flora, Hommage Vlahu Bukovcu, ciklus ratni dnevnik. Dubrovačka publika i svi njihovi gosti premijerno će vidjeti i predstavljanje kulisa iz Gundulićevog Epa “Osman”, kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine. Definitivno razlog više za posjetiti krajnji jug Hrvatske i iskoristiti posljednje sate kalendarskog ljeta.

Grandiozna izložba Maestra Mersada Berbera održat će se u Dubrovniku. On je za njega bio izuzetno vezan i koji mu je predstavljao vječitu inspiraciju, gradu iznimne ljepote, povijesti, arhitekture, umjetnosti, igre svjetlosti te najljepše pozicije na Mediteranu. Među mnogobrojnim hommageima velikim svjetskim umjetnicima kao što su Velasquez i Kramskoy, Berber je impresivnu internacionalnu slavu stekao, uz slojevite cikluse o njegovoj Bosni, upravo svojim velikim opusom Dubrovačkih flora i hommagea dubrovačkom velikanu Vlahu Bukovcu.

Izložba pod nazivom “U čast Dubrovniku” – Hommage to Dubrovnik održat će se u impozantnim i restauriranim Lazaretima. Bit će pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine, a samu izložbu otvorit će gradonačelnik Mato Franković. Inače, Lazareti kao dio Dubrovačke baštine, smješteni su u samom srcu Dubrovnika. Uz to – jedina su potpuno sačuvana karantenska građevina u europskom dijelu Mediterana pod zaštitom UNESCO-a.

Berberova izložba može se razgledati od 27. rujna 2023. pa sve do 23. listopada 2023. godine.

Cijeli članak možete pročitati na: journal.hr

Foto: PR