Apolitični

Dječje klape iz Blata u Donatovom gradu

Dječje klape iz Blata u Donatovom gradu dostojno su predstavile svoj kraj na festivalskom druženju u Zadru.

Prošli vikend put nas je odveo u Donatov grad. Održan je 8. festival dječjih klapa u organizaciji Gradske knjižnice Zadar i Zaklade Delmata s njihovim počasnim kumom Zlatanom Stipišićem Gibonnijem. Trinaest mladih klapa u Zadru, u Hrvatskom narodnom kazalištu, pokazalo je svu raskoš dalmatinske pjesme i nadu da će se prenošenje iskonskog dalmatinskog klapskog pjevanja nastaviti, kako je to želja i bila osnivača zaklade i barda klapskog pjevanja i očuvanja naše tradicije, pok. Ljube Stipišića Delmate. Dječje klape, a od njih  13, nastupile su dvije klape iz Blata, pod vodstvom prof. Dalije Gavranić: klapa Osnovne škole Blato „Manina” u kategoriji do 14 godina i klapa Srednje škole Blato „Koraja” u kategoriji do 16 godina. Festival je bio natjecateljskog karaktera i podijeljen u dvije kategorije: kategorija do 14 i do 16 godina. Inače, glasovne mogućnosti budno je pratio i slušao stručni ocjenjivački sud u sastavu: prof. Ivo Nižić, prof. Tomislav Pehar, prof. Nela Šarić, prof. Bojan Pogrmilović i prof. Tanja Zorica, koji je po završetku festivala bio u potpunosti zadovoljan.

Dječje klape iz Blata u Donatovom gradu

Klapa Osnovne škole Blato „Manina” je nastupila s pjesmama „ Biseru jadranskog mora” i „Sinoć kad sam robu prala”, te pokazala ljepotu najmlađih nasljednika klapske tradicije. Klapa Srednje škole Blato „Koraja” svojom je odličnom interpretacijom pjesama „Lipo ime” i „Marin nam je doša” dobila 49.5 bodova i zasluženo osvojila prvo mjesto i nagradu ZLATNI BRODIĆ. Pljuštale su čestitke za dječje klape koje su nastupima sjajno promovirale svoj raspjevani otočki kraj.

Sutradan su imali koncert u kultnoj crkvi svetog Donata uz drage domaćine – klape „Bersice” i „Fjok”. Sklopljena su nova prijateljstva, a sa sličnim druženjima nastavlja se na jesen.

Čestitamo raspjevanim sudionicima!
Izvor i foto: blato.hr