Apolitični

Djeca zaseoka Vučkovići vitezovi i junaci

Gotovo svaka ulica i svako sinjsko naselje ima svoju dječju alku. Najpoznatija je Vučkovićka dječja alka, no ništa manje zanimljive nisu ni ostale dječje alke u Sinju. Nabrojimo neke od njih: Brnaška alka, Marića alka, Alka Baljkov most, Lučka alka, tu su i dvije dječje alke na Bazani, zatim Alka Pelimovac, Alka Borićevac…

Vučkovića dječja alka
U spomen na svoje pretke fra Pavla, Božu, Tadiju i Zeca, koji su se istaknuli junaštvom i odvažnošću u presudnoj bitci s Osmanlijama 1715., Vučkovići su po uzoru na slavnu Sinjsku alku, 1955. godine osnovali svoju, dječju.
Vučkovića dječju alku trče na nogama dječaci do 10 godina, alkarski momci su im stariji mještani zaseoka Vučkovići, a alkarski sud i vojvoda su najstariji mještani. U alkarskoj povorci barjaktar jaše konja, magarac simbolizira edeka, a vojvodin ađutant nosi sablju junaka Bože Vučkovića.
Kako pravo sudjelovanja u dječjoj alci imaju samo Vučkovići, svi se alkarići nazivaju živopisnim nadimcima: Vuk, Poskok, Ujdalo, Jedva, Dopunski Broj, Živac, Zvrk, Bumbar, Nakostrušena Obrva, Fratar, Didovo Oko…
Jedinstvena i zanimljiva, Vučkovića dječja alka prerasla je okvire lokalne fešte i danas je dragocjeno i neponovljivo iskustvo svakom posjetitelju, baš kao i prava Sinjska alka.

Natjecanjem za Baru sutra i službeno počinju Dani Dječje Alke Vučkovića. Dok dvadesetak malih alkarića svakoga dana u poslijepodnevnim satima trče od koštele niz ulicu prema alki pripremajući se za nadmetanja, oni stariji svaki na svojim zadaćama provode posljednje pripreme, kako bi Vučkovića fešta bila organizirana onako kako to i priliči.
U subotu na dan Čoje, koja također počinje u 18 sati, održat će se trka veterana, a u kulturno-umjetničkom programu nastupit će kulturno-umjetnička društva s Cetinskog područja i Sinjske mažoretkinje. Za sve koji dođu na njihovu feštu, Vučkovići pripremaju besplatnu gastronomsku ponudu.

Petak i subota su, zapravo, pripremni dani za sve Vučkoviće, kako alkariće tako i organizatore, koji s nestrpljenjem iščekuju nedjelju, 24. kolovoza kada se održava Alka.

Nadmetanje alkarića za slavodobitnila 59. Alke kreće u 17,30 sati, a nakon toga bit će velika pučka fešta uz pečenog vola kojeg Vučkovići već treću godinu peku u čast slavodobitnika. Organizatori najavljuju i glazbu u živo, te zabavu do dugo u noć.
Ovogodišnje 59. alkarske svečanosti Dječje Alke Vučkovića organizira Udruga Vučkovića Dječja Alka, pokrovitelji su gradovi Sinj i Zagreb, a generalni sponzor Županija splitsko-dalmatinska.

Više u kategoriji: Kulturna baština

D. Šabić, mag.nov.